Wednesday, December 28, 2016

Ketiga - Part 2 (Berpantang sendiri)

#throwback ye

Kisahnya, lepas bersalin , aku bukan boleh discas dari hospital lagi...

Disebabkan ada diabetik semasa menagndung... maka aku kene tahan sehari lagi untuk cek apa yang patut..hee.. So faham fahamlah berpantang di hospital macam mana kan. Dengan nak urus bayi baru lahir.. dengan badan letih dan lemah , mood swing macam-macam..haha. Aku bedal je apa makanan disediakan oleh pihak hospital.. Mak pun bagi green light.. ye laa kan, dah lapo,makan je la apa ada tu.

Waktu kene tahan hospital, anak bujang ada Peperiksaan Akhir Tadika minggu tu , well , sorry Arsyad mama tak dapat teman ngajar and layan mesraa ( mood adelah sedey), tapi Allah Maha besar, ada pembantu datang teman mereka di rumah.....iaitu Mak su Adah !! Maka mak su la yang duk rajinn ulangkaji bersama-sama kamu.. ( ingat tu!.. besau nanti belanje dia haha).




Cikgu pun support diorang kirimkan gambar untuk aku yang kat spital tu, 



Diorg tolong amik gambar ini budak duk jawab pikse hehe..
 Thank you Teacher-teacher Gen Genuis.you guys rocks! heee



Kisah Berpantang




Yay gumbira dapat discas dari hospital... 
Selpie dulu... ahahaha


 Masa di awal hari berpantang , suami menemani di rumah , dia kan dapat cuti 7 hari ( pastu terkene pula tarikh dia apply cuti dari syif dia tu), terbaik la haha.. maka harap-harap tak ganggu syif kawan-kawan lain (yela dia selalu risau nak call back kawan kalo nak ganti syif dia.... tak suka nyusahkan orang dan tak sampai hati  katanya...huhu ).




Cak..


 Al - maklumlah berpantang sendiri , mak kebetolan tengah busy untuk persiapan kahwin adik a.k.a Mak su Adah .hee. So faham faham la..tak nak susahkan orang tu punya pasal, iols plan tak balik kampung berpantang ( mak pun suruh stay sana dulu, sebab rumah tengah reno),  maka kene la berpantang sendiri. kikih. Belasah la labu....

Berpantang sendiri kali ni , aku saje cube panggil confiment lady atau penjaga pantang dari shadira post natal , boleh rujuk web dia ye. . Pada hari ke 4 pantang, aku panggil confiment lady datang. Kita actually boleh pilih seawal mana nak diorg datang , and pilih pakej apa kita nak. Sila la kalian buat homework hehe... Doa , usaha , tawakal agar dapat Confiment Lady (CF Lady ) yang serasi dengan kita. Ada macam-macam confiment lady di luar sana , google je. siasat , tengok review orang and pilih lah.

Antara pakej aku suke survey and tanya diorang adalah ; ada rawatan tuam satu badan tak? kalo ada memang aku amek laa.. sebab syok oo tuam dengan batu panas satu badan depan belakang.. sampaii lentok. perghh... best untuk kesegaran badan , bagi aku laa.. heee


 Best betol CF Lady ni , tepat masa dah sampai.., sampai sampai je terus ke dapur, aku offer minum dia tolak sebab nak buatkan mandian herba aku heee.. siap periuk and jerang bagai.. 


Dah siap mandi , dia ready kan air mandian baby pula , sambil tu aku pergi la minum and isi perut kali kedua..hehe. Pastu, dia tolong jaga kan baby dan buka baju baby semua and baby pun siap untuk terjun ke kolam mandian dia hek hek hek...



 woot woot , masa tu baby adalah lembut dan leher lembik, so aku pun curi curi belajar cara nak pegang / mandi baby hahah.. (kan dahh kate spesis pelupa hahaaa)

 



 
belakang and all yeay!


 Baby pun diurutnyaaa.. memula nangis pastu diamm , hamboih suke lettew..hehe




Keringkan badan , pastu Dap dap pusat baby , letak telon sapu sana sini and pakai baju.
Yang aku suka, tak yah cakap sebab dia sendiri dah taw, tak letak bedak.(bedak kan tak sesuai untuk newborn... )



 
 Bedung jangan tak bedung kihkihkih



Baby dah siap, CF suruh aku nyusu baby , pastu dia pun ke dapur panaskan batu tuam sambil amil daun daun yang patut . Dan ready la aku untuk berurut dan bertuam/tungku .. Baby pula beri kerjasama tidooo time tu, haha. so 2jam juga laa berurut bagai dalam bilik sampai tertido iolss haha..


Lepas tu, CF trus ke dapur dan start masak ...


Cekap je wat keje.. heheh... baju smua siap tanya, nak saya uruskan? waaahhh.. 
verangan aku nak ada pembantu la camni hahaha



Diringkaskan, selama pakej 3 hari ni la menu menu iols.. makan nasi bertambah-tambah.. hehe yumss.






jemput makan..



nasi + ikan asam+sayur



Nasi + sayur + ikan masak tomato kot..tak ingat pula apa nama haha



Hari pantang lain, sendiri ke dapur la gamak nya hahaha
Bangun awal-awal siap siapkan bahan ... ada masa curi curi ke dapur, selesai masak baru lepak depan tv.. haha best duk rumah.. hahaha tapi tangan kaki gatal nak wat keje rumah..huwaaaaa


 SO yeah.. ni laa antara menu aku masa pantang.. layanss

Belasah je la






favourite salmon.. nyumsss







ntah hape rase ...masak sendri .. sendiri makan.. ahaha






melantak kikikj





seronok sangat dapat adik kew?




three




Bedung pun berjaya juga keluar tangan.. ee geget baru taw.




Ni saje amik kenangan, pantang pantang pun aku kene berulang ke spital/klinik sebab anak kene jaundice.... dari hari ke empat dan tiap-tiap hari pergi klinik sampi doktor kata ok. (actually semua anak kene jaundice and pengalaman sama je.. pantang pun kene keluar rumah sebab duk berulang ke klinik). Lepas pergi klinik sejam dua, trus beli je makanan hahaha.. xsempat de




Terima kasih kawan-kawan, sedara sedara, family yang bagi hadiah aww...susah susah je... hee



girlfriends yang datang terjah masa pantang.. haha thanks datang leh layan gossip sat



Orang jauh pun datang.. thanks singgah..!!


Oh ade cerita mase hari hari pantang , ada satu masa tu.. tiga orang dalam rumah demam.. suami, haziq and aisyah.. huhu.. dahle aku yang tak berapa nak sihat ni.. memang terpaksa kuatkan diri nak urus baby, pastu nak jaga yang demam demam tu ..Sp xde la berpantang sangat sebab iols kene kesana kemari buat juga laa keja rumah..hahah..  cabaran masa berpantang ye tak.. memang down je rase tak habes habes kau neh hahaha... 


Ade juge cerita lawak boleh kongis hahaha.. tengok celoteh si kakak ni.. aku perhatii jee , apa laa dia duk main.. rupe rupe nye.....


oo main anak patung biasa la kan






sekali...















HOi apa kah?>... dia jadikan elmo/anak patung baby kene bedung... adoiyai
...bahahaa.. macam macccamm la ko ni kakak oi.


Lepas ni semua kene buat sendiri hokay.. mama nak kene layan si kecik tu.. Nak wat camne, yang di sana nak perhatian lebih.. yang disini tetap dapat perhatian cuma lambat sikit je .. hahaha . Abes sape nak beri perhatian pada mama neh... huwaaaa..


So, bila hari ke 26 gittew.. dah ready nak balik seremban untuk kenduri adik pula..  Di sana pun urus sendiri laa.. haha sebab semua pun bizi persiapan perkahwinan adik.. haha berpantang pun kelaut ..hek hek hek..

Oklaa.. sekian..


spam kejap!

phew!..
 mari la meneruskan hari mendatang dengan penuh kesabaran (peringatan untuk diri ini). hiks!  



till then bye..



Monday, January 11, 2016

Ketiga - Part 1


Bersalin anak ketiga..
#throwback ye

Seram tak bunyi? hahahaha.. sengal betol aku neh...
(orang lain beranak ramai dah..tak heran.. hahah). Biasa laa.. setengah orang takde hal... heeee

Coretan lama aku simpan untuk share dan simpan sebab aku spesis pelupa yaa amat...

 Anyways, nak citer al kisah pregnancy kali ni.. waduhh mmg horror sikit.. haha. Al maklumlah, tiap pregnancy ibu ibu di luar sana ada ceritanya tersendiri.. so yeah, ini adalah antara catatan dalam draf sepanjang mengandung anak yang ketiga (uuu dasyat dengar..apakah??! .. #taklehmoveon ).

Pada awal mengandung asyik nau xde mood nak makan.. tapi makan jerr.. hahaha.. tapi tapi.. tak taw kenapa bila check up di klinik kesihatan , mesti rekod darah Hb teruk.. huhu.. kene tegur tiap tiap kali check sepanjang 9 bulan tu jangan cakap laa kan. 

Ada sekali tu rase nak demam pun ada.. huhu ni mesti darah hb kurang nih.. puas laa iolss makan kerang, daging, sayur (hari hari hokay)... tapi cam tak jalan.. sampai doktor tukar ubat dari ubat ferum biasa ke ubat bernama iberet.. pun xjalan.. Iolss dh risau kot teruk sgt kene ngadap spital kang.. huwaa.. Berkata je la dalam diri "cobaannnn.." .  sedey hari hari sapa taw kan.. haha.

Kronologi bersalin ;( draf dari phone)
11/6/215 check up. Been eating meat, jambu kurma n susu anmum almost everyday . Check up didn't seem great. Bad mood swings again. with hb 9.1 record. frustrations continues...

Next check up 25/6/2015. Fasting month already. Hb now 9.9. rise up a lil but  :( still not up to 11 . kene tegur jugek.. Fasting, Alhamdulillah complete. yay for that ...

Today 1 july2015 , my tummy rumbles. Huhu. Now stuck in traffic jam.. Feels wanna vomit. Huhu xlarat sgt rs. But its like 2 more hours to buka. Add to that i got a flue which makes it a bad day for me. Head hurts. Nose stuck n watery

Today another check up. 8/7/2015. Weight loss 1 kg. huhu. Nurse told me to eat more n more huhu. I feel so stressed. 

19/8/2015 - rekod darah hb gone down again. Huhu. Today minum air gula... guess what..now im both anemic n diabetics .huhuuhu....  I ate meat alot. They said in need to eat vegetables more. Im over stressed now. Huhu. Diabetik masa mengandung is a new experienced, i have never had it from my previous pregnancy.. huwaa dah tua la tu kata hati.. haahhaa..  Tapi memang leceh!!.. tiap hari kene test darah bsp.. ( nasib dapat pinjam alat test darah member..syukran, kalo tak berulang ke klinik kesihatan laa jawabnye)...  Here are some schedule bsp masa tu ;

masa amik darah : 8.00am >  makesure puasa from 10mlm b4, then  boleh mkn sikit hingga 8.15 am
masa amik darah : 10.15am.> Puasa dari jam 8.15am (2jam jarak)
masa amik darah : 2.00pm   > Puasa jam 12 tgh hari
masa amik darah : 8.00pm.. > puasa jam 6 petang
reading masa tu , syaratnya xleh lebih 6 xsilap selepas makan. kalo lebih kene g bgtaw klinik n jumpa doktor. Cara terbaik untuk mengawal kadar gula dalam darah adalah untuk memastikan bahawa ia kekal di antara julat normal.Iaitu..Tidak akan terlalu rendah atau tinggi.Boleh google pasal diabetik masa mengandung...

28th week of pregnancy, check up today on 2/9/2015. Hb around 9.9 as i ate iberet (ubat tambah darah) the nite before.  I ate bayam , meat , fruits  as advised.

32weeks. Counting baby movement everyday is a must. Check up at 32 weeks, Hb remains around 9.9-10 mg . I keep eating my pills as usual 2 times daily. Wish it could be 4 hahah. 
Nurse asked to packed bags- preparation for delivery starts.
Minggu seterusnya , ada terkene cirit birit masa ngandung... ntah apa la yang tersalah makan.. huhu.. rase dah dua kali sepanjang mengandung jadi macam ni..  "haihhh macam macam sungguh kali ni kata hati "
 
Masa scan 36 weeks dah dapat tarikh EDD : 2 November 2015
Anggaran dari EDD dari website baby center : 27 Oktober 2015

 Sabtu (25/10/2015) ; Tiga hari sebelum bersalin sempat lagi sambut besday cousins diorg nih , cik hanisahhh.. hehe. Usung aaa perut yang dah turun ( ramai dh tegur haha) ke rumah nek ndak.

Kek yang menjadi pujaaann anak-anak.. santekk sungguh Elsa cake dia.


Esoknya Ahad , babah budak-budak ni keje malam.. fuh rase melayang usung perot nk urus budak-budak. Mop lantai rumah hari hari tak ditinggall.. kalo xbuat.. acano.. makan dh bersepah.. nasib le.. kikikih.

Yay, dah start cuti  (26 Oktober 2015 hingga 23 Januari 2016) sebab iolss konon mintak cuti awal 2 minggu dari EDD check up klinik dengan harapan nak kemas rumah bagai. Bajet lepas bersalin masuk rumah bersih bersih , haha ... So yeah, dah start cuti  :)

Cuti punya pasal , Isnin (26/10/2015) tu sempat laa kemas pelan pelan rumah.. siap pergi pasar pastu minta adik bongsu (adah) datang teman minggu tu dan seterusnya , kot kot laa nk kene branak.... Al maklum la asben keje syif. ( stress benau handel sorang huwaaaa... padam muke gue)  .

Pada malam isnin tu, asyik laa rase sakit perut macam nk tercirit.. tp boleh je tahan.. selambe je masak bagai untuk dinner malam tu. kejap ada sakit, kejap takde tapiii.. selangan/jarak masa setengah jam atau sejam sekali. Aku gunekan apps " Contraction"  yang boleh kira contraction nak bersalin  .. dah banyak yang free di pasaran..hehe so bolehlah yang berkenaan download (suami di luar sana pun boleh sebagai sokongan .. mana taw nak tolong kirakan selang masa).


Apps yang aku guna..
 Aku dah mula kira dari malam 26/10/15 tu jam 11 malam (sebab ingat sakit perut nak cirit)
Tapi aku tekan je button apps bila rasa macammm contraction/sakit perut .. dari 12.09am (27/10/15)  Tapi biasa la masa tu guna je apps ni tak tengok log haha ( boleh camtew)



Selasa (27/10/201) , masa bangun subuh terjaga sebab nak rase memerut nak pergi toilet...suspen jee..  rupe rupnye dah turun tanda... OemmGgg hahaha.. rupe rupe dok sakit perut tu contraction dah start.. perghh boleh xprasan.. sebab ye la x macam dlm buku ( tak consistent).

Baru la terhengeh-hengeh baca balik log apps contraction tu hahhaha.. bila mendapati selang masa dah cantik, makna nya nak dekat bersalin lah tu... adoi.. boleh xamik port. hahaha. Anyways,  kejutkan asben and bagitahu..  siap-siapkankan diri , solat kene ( sebab ada terbaca kene juga kan) huhu , so gagah laa kan huhu, contraction dh ada , on dan off..so yeah pelan pelan.. bertabah laa ibu ibu di luar sanaaaa.. huhu.. 

Lebih kurang jam 7 pagi, selasa 27 Oktober 2016, dah masuk kete smua and bagitaw adik yang orang dah nak beraslin , so mintak adik hantarkan bedudaks dua tu ke tadika.... maka bermula la perjalan ke hospital pilihan kali ni Hospital Sungai buloh. Nak dijadikan cerita..jalan jeemmm...(ye laa orang nak pergi kerja , jalan batu arang tu memang macam tuuu jemm dia...  adoii) ...tudiaaa ... jauh lagi pejalanan, contraction dah duk kira selang 3-5 mint sekali. Biasala duk pegang cermin kete , pegang sana ni menahan sakit.. sakit oooo hahaha...  ,SYukur ada member bagitaw ada shortcut lalu kawasan Cahaya SPK untuk ke Hospital. Boleh laaa..tak jem sangat... Bagaimanapun, sampi hospital pun sekitar 8.45pagi . fuh lega.

Setibanya di wad bersalin, macam biasa kene isi borang, pastu aku jenis asyik nau konpius nk isi apa haha siap bersoal dan tanya sambil sambil layan contraction.. malu dh xhengat dah.. ahaha..  bila contraction datang, diam seketika, pastu tanya balik soalan. haih. Misi pun check bukaan dan memang dah ready dah, terkejut diaa ( we have 6-7cm opening aku dengar).. so cepat cepat masuk labour room. ayoyoyo... Perasan aku ?? ntah,  tak sabar and nervous ya amat.



Dalam labour room ; memang husband xleh masuk kene tunggu betol betol nk bersalin baru leh masuk. Sambil monitor contraction yang selang makin rapat tu.. tu memang tak menahan, bila dah tak tahan sangat iolss panggil je misi yang ada dalam bilik tu,  maka bermula laa aktiviti teran meneran... fuh fuhhh..  

Kebetulan pula ade doktor pelatih, dia pula duk bagi semangat dengan ayat dia " puan fikir baby puan"..berulang-ulang dia cakap... adoii.. aku dalam hati "cube la bagi semangat / cakap kat aku macam kak baca doa, selawat kak , istifargh bersama kak , sabar ye kak..sikit lagi kak"  hehehe.. kemain permintaan..  Malas nak layan kata semangat dia, haha,  aku cume istifargh dan berdoa je la dalam hati . Tak ingat berapa kali teran tapi macam tak lama sebab rase cam kejap.. hee syukur, laju benau.. Alhamdulillah , jam 10.26pagi baby dah keluar.


Fresh form oven masa nih..


Alhamdulillah. tengah huru hara sambut kepala baby yang keluar tu , asben pun baru masuk ,  masa tu iolss dh selamat bersalin... huuu terlepas kali ni.. (uweek tak aci!!).  So nah, akak velanje selfie gambar selekeh selepas bersalin dalam bilik bersalin .




Dah kat wad biasa masa ni.. alaaaa alala.. mama mama nak tito hahaha.. 
Terima kasih misi Hosp. Sg. Buloh.. baik baik je smua :)


Apa-apa pun Alhamdulillah ...Terima kasih tak terhingga pada semua (Parents, Siblings , Family besau kecik, kawan-kawan..sama ada dikenali atau tak) , Terima kasih yang mendoakan kami , 
Moga Allah membalas jasa korang smua.. amin.... muaxx cikit!!

 Jeng jeng jeng ... lepas ni.  nak ngadap tempoh berpantang , pnjagaan baby huwaaa... , fasa kurang tido kikikih..

Setibanya di rumah;

Hamboih.. kakak aisyah paling seronok!!!.. makin dekat dengan adik keje dia... 





Lama betol masa nak set nama dia nih.. makan hari.. ahhaha tu le mak apak tak buat homework! hehe







Abang Arsyad haziq pun apa kurangnya.. sayang sungguh dengan si kecik neh...







Terima Kasih Maksu (adah).. teman 
walaupun... tengah bizi dengan persiapan untuk kenduri kawin dia.. hee


Bermula la aktiviti berpantang sendiri buat kali pertama... huhu



Till then sambung part 2 yee



Thursday, September 24, 2015

Review KGB - Killer Gourmet Burgers


Meh nak review makan di sini sempena besday abang ipar. Aku pun tataw tempat makan best best ni. ALmaklumlah, Weolss fail betol bawak MIL PIL g makan best-best ni. haha . Masa dating dulu dulu xde kedai / restoran hipster hipster/local kot hahaha..(alasan).pfftt.. 
(bak kate asben , tak nak ajo tempat makan orang kayo, haha, ke xde bajet letew, wakaka)

Eh dah macam rant of the day pulak ahkak neh.
haha.





So yeah, boleh tengok restoran dia.. ala ala industrial design.


 Masa ni, memasing tengah mengorder.. yela nak baca dan faham menu lagik. hahaha




apa yang difikir FIL hehe. Cute gambo nih haha



 Yang ni siap belek atas bawah, tepi kiri kanan.
(larikkkk)


 

 Jangan ditanya order apa nih.. hahaha anda anda semua boleh try tgk website dia. Ada i link di bawah skali. heee.



 Ni nak cerita pasal budak ni, Arsyad adalah sangat picky bab makan. Ya allah, macam macam dah try bagi makan.. tapi tapi malam tu tetibaa ckp " nak burger"... pulak tu bila dh gigit siap ckp "sedap"
adoyaii.... skali tengok muka cam menahan je tu haha.. OO mentang-mentang ada aweks suap kemain kemain.. (oh btw, yg rajin layan si arsyad nih makwe paksu nya.hehe.. )


 After all, life is too short for a bad burger.  
 Untuk maklumat lebih lanjut layari lah disini dan disini


Selamat mencuba kawan-kawan.





Monday, August 31, 2015

Mak buyung ke Penang

Hamboih tajuk. haha

Masa tu seingat aku, aku dalam sebulan lagi dari tarikh EDD. Jalan tetap jalan..kih kih kih.

Kebetolan ada kenduri sedara belah asben di Bukit Mertajam , Penang . Soo pujuk rayu ah pada si asben nak ikut MIL, FIL, ipar duai kan...kan. hehe.

Maka, pada hari Sabtu 29 Ogos 2015 , bergeraklah dua buah kereta dari Kepong ke Bukit Mertajam, Penang ( abg ipar n kakak ipar satu kete dan kami satu kete ).Seawal jam 8.30 pagi dah bersiap-siap dan bertolak dari Kepong ke tempat kenduri di bukit mertajam.

Perjalan bercuti kali ni, xde rancang apa-apa sangat mungkin semua ada urusan pada hari hari mendatang, maka vacation kali ni hanya mengambil masa dua hari satu malam sahaja (wished it was longer..huhu).
 

Masa ni singgah di RnR , sempatlah fresh up kejap sebelum meneruskan perjalanan



 Agak lewat sampai , ntah sebab apa ntah , ke mana waze bawa. haha.



 Syukur sampai juga di rumah sedara belah asben




 sesi bersalaman ..lama tak jumpaaa




 Selesai makan dan jumpa sedara, maka trus ke hotel di Bukit Mertajam. Gambar xsempat snap.. kefenatan. eheheh.




 Arsyad menunjukkan gigi dia tercabut tiba tiba. wahhh welcome new tooth! hehe



 Di malam hari mencari dinner


 xingt nama kedai, tp berdekatan hotel masa ni.. so belasah je la. hehe

Esoknya :

Breakfast > Checkout hotel  > drive ke mainland (Penang) .





 Sape kenal jalan ni...? Ni la kawasan belah asben zaman dolu-dolu masa balik kampung di penang (suatu ketika ) . ( Nowdays xde dah balik Kampung di Penang ..... tak merasa la iolss balik kampung ke sini time raya heee).



 MIL iolss bersama kak ipar duk order rojak n air serbet ( ehhhh betoi ka eja)





 Nampak tak ada budak nak bermanja manja dengan mengasak-asak perutku hahah



 aiyoyoy pewott mak buyung hah hah hah
( moga kembali ayu lepas nih hahaha)



 Masa ni, penuh gak tempat duduk. memula duduk dalam tempat gelap, last2 ada kosong kt luar ahhhh dapat la duduk luar hee




 hmmm layannnnn



 air serbet ...first time rase (jakun sket haha maafkan hamba)


Sempat round kedai buku lama lama di jalan chowrasta

Vacation diakhir dengan mencari jeruk-jeruk pak ali dan round sekitar jalan chowrasta je..  Alhamdulillah semua sampai rumah MIL di petang hari..





Nah ahkak velanje.. mak buyung yang tak lama lagi dah nak meletoppss hahah.
 ( apeke , iolss xsuke laaa bergamba tgh boyot camni huhuh)
Mekasih aisyah tlg amikkan gambar! muax!



...till then...