Tuesday, July 14, 2015

Mantai & raya taon lepas 2014

 Ehh. belum raya lagi.. tapi baru teringat xupdate pasal raya tahun lepas ,which jatuh my side utk beraya (hoyehh!).. gedix sangat. hahaha. Xkira nak cite juga.. sbb dh start homesick.. see suke nau terkenang-kenang hahaha..nnti sendiri sedey..pffttt.... nasiblaa si pejal nk memujuknya.hahaha

Kebiasaannya malam mantai ( hari sebelum raya ) akan berkumpul umh nenek diah. Siang hari nya penuh dengan persediaan lauk beraya esoknya seperti rendng yang macam-macam , nasi impit dan lauk pauk berbuka.

Waa.. tahun ini, 2015 beraya dengan pejal side.. hua hua hua... start dah homesick aku yang ntah hape2 tuh.. adeh ..pffffft.

Selamat berbuka.. syukur , moga ditemukan ramadhan akan datang.. amin



kazens and mak-mak join crowd kat bawah sebab senang nak handle kiddos.. hek hek



 lepas berbuka nasi dan pelbagai lauk... mari makan buah-buah pula.. fuh... sodap laa aii


around 9mlm gitu.. tataw nak wat apa, aku ajak pejal g dataran senawang.. biasala mlm raya.. lelong sana-sini.. sakit kaki pusing2.. saje tengok suasana... heee



 masa ni, semua dh beransur balik.. yang best nya, xlah laa lepak lama ke malam sangat..ye la orang tua kan,diorg nak rest.. so bagus juga.. balik lah kami untuk beri laluan untuk nenek dan atuk berehat untuk tenaga esok hari..waaaah..hahaa
.


..

...



....

.......

Keesokkan nya, berkumpul lagi di umh nenek.. lihat saja gelagat budak dua nih. geli nk pijak pasir hahaha




 Yang ini, xheran sebab suka baju elsa... heee worth buying rase..sbb dia sukaaaa...


Beraya kt seremban xsah kalo xg 5 ke 6 buah rumah nenek-nenek sedara.. 
 yang ini rumah nek tam yang letaknya sebelah rumah nek uda... hehe..
 yang best tu, lauk tengah hari nasi berayani each year xpernah miss laa.
 kagum laa dengan umh nek tam !! hhehe . Nenek2 lain cth nek su knfem satey punya.. haha tiap nenek tu seperti ada trend lauk pauk tersendiri. hehehe.

Puas la beraya dari jam 10am ke petang hari. Fenat beraya sungguh tapi aku sukaa.. hahhaaa. Ada sesetengah orang xsuka ken.. nak wat cmne. Nama pun beraya. :)




...Lepas asar, maka bergerak la kami ke belah pejal pula... hee.. 


 Sedikit sedutan raya kedua on his side. Masa ni siap untuk bergambar je.hehe.. petang sket baru g satu umh sedara then balik.hee


 Beraya on his side xbanyak  rumah dikunjungi...hhuhuhu,but  sempat la join open house umh abang & kakak ipar...
 ( haziq gerak2..lain pula rupe dia hahaha)




Tahun ni?/??.. jatuh belah pejal side.. kuikuikui...  maka dengar la korang citer homesick yang bakal aku karang nanti kalo rajin. bahahhaa.. 


till then bye


Thursday, July 9, 2015

Ucapan awal hehe

Salam Ramadhan semua...

FUhh fuhh dah nak menghmpiri hari-hari akhir bulan yang penuh barakah ni.

Moga kalian semua mendapat rahmat dan keberkatan dari Nya.

Bagaimana juada berbuka masih kekal xg bazaar sebab masak kah? hebat-hebat...jimat-jimat... hehe.
Cuba juga cara ni.. tp kekadang tu dh tataw nk masak atau keletihan ya amat , aku bli lauk sket . hee statkat ni, alhamdulillah cuba untuk tidak membazir..huuhuu.. Cume bosan buka sorang-sorang..hahaha..

Tahun ni takde persiapan raya sangat. Biasa-biasa je. Baju pun xde la yang baru. Anak-anak je heee..jadi la kan. Bukan apa, xde mood la nk test baju dengan keadaan gini..haha sekarang size lain laaa.. esok lain pulak..ekekkeh... so kesimpulan xyah beli.. Senyum lebau si suami..hahahah...


Okla.. just nak wish awal-awal..sebab ada yang cuti raya dah esok..kakakaka...

" Selamat Hari Raya , Maaf Zahir Batin "
" Maaf dari kami sekeluarga dari hujung rambut ke hujung kaki"

Thursday, July 2, 2015

Ceritaku di Okinawa, Jepun part 2

.....SAMBUNGAN....



Sambungan cerita ke Okinawa , tak banyak nak coretkan sebab dh lama tinggalkan draf ni.. 
haha,  ni bila mengantuk dan tetiba rajin fuh fuh.. mana yang ingat je laa kennn  ,
Nah bacaan buat siblings yang berjauhan tu, nak borak syok bizi je kakngah neh..kuang kuang...




..layan..








 Sewaktu nak naik flight ke Osaka..
 Ya Allah betapa seram sejuk naik kapal terbang sebenarnya.
Masa ni... just pray and tawakal je... mohon perlindungan dari yg ESa.....





Antara makanan flight selama 8jam itu.  syok betol makan ..
paling dasyat laju benau org sebelah ni abes makan. hahaha jgn mara aaaa..





Alhamdulillah.. sewaktu menaiki flight MAS.. ada ruang untuk kami solat.. gigih juga la amik wuduk dlm bilik air yg sempit.. hehe.. goyang2 pun ada.. hee.. apa-apa pun mari sama-sama berusaha menunaikan kewajipan ye dak dalam apa jua keadaan.. hukhukhuk






Lepas flight ke Osaka kami transit kejap je, then bergerak ke terminal domestic untuk ke Pulau Okinawa. Frust jugak sebab xsmpat tengok bandar Osaka...cuma sempat keluar airport sambil hirup udara yang 4 darjah celcius ketika itu... (pulak tu tak pakai baju sejuk sbb aku diberitahu Okinawa xsesejuk smpai salji,hahah bajet xbwk la yg tebal2 haha...jimat ruang)





 kawaiii.. kami disambut oleh agen mewakili JICA.. ok la kn .. kalo x mau sesat barat.




Puas dia mengira mana 15 orang peserta, pulak tu lagi 3 mana tah pergi.. aku ckp je... " smoking area".. hahhaha




see... asyik nk bergambau jeee.. hahaha.



comey kan..hehe.. psst : Yana tu pun comey..kikikihh





ketika menunggu flight




Waaaaa , dalam flight menghampiri bumi Pulau Okinawa...

Selesai mendarat , terus ke pusat latihan JICA dengan kenderaan yang disediakan. Maka pada saat ini, aku rase kan macam xpercaya jejak ke jepun nih.. hahha.. ALhamdulillah diberi peluang...






Maka bermula kursus Policy On ICT di Okinawa,Jepun selama 18 hari di sini.





Selesai urusan pendaftaran , mari kita jenguk bilik di JICA sini.




 memang minimalist.. kocik yo bilik air dio..haha



 Katil dan ruang boleh dikatakan selesa :)
 Rase cam nak tido.. tapi hati membuak2 nak tengok tempat orang..hahaha terus join kawan-kawan lain untuk sight seeing.. kemain! haha

koridor ke bilik-bilik



Gym pun ado! masa je xde nk singgah... hahaa


 
 Maaf gambar goyang..ni rupe kantin dr atas..


 Ni pula kaunter kantin di JICA
belah kiri tu kaunter makanan, tengah kaunter bayar "kad makanan" yg diberikan JICA. Belah kanan sekali tempat amik makanan... tetiba teringat acik kantin memanggil " B Dozou!!" hehehe..






 NAh antara lauk pauk di kantin JICA .............






 Ni rak lauk pauk pilihan hari-hari.... tapi kene bajet juga laa sbb kami dibekalkan masing-masing kad makan  sebagai ganti duit makan hari2.


suasana makan time di kantin.. lapo lapo




 Selamat makan yea.

Tawakal dan makan baca bismillah



Tak lupa pula ada kemudahan lain di sini seperti swimming pool, basket ball court, & badminton court .. malang nya dikatakan musim sejuk si sana, so pool ni ditutup ketika kami berada di sana... huwaaa sobss..



 OK, mari kita usha diluar pula.. mari lihat keseronokkan bergambr dengan sakuraaaa...heee


 Ni tempat keseronokkan "smoker guys".. tsskk tsskk sabo je laa.. menjadi2 smokingnyer.. haihhh






 Posing bersama teman-teman baru dengan sakuraaaaaaa



 
 The girls friends... eh... mana helen.. geget kang.. lari ye. hahaa


 jejaka dalam group kami.. sebahagian yang tiada tu.. g smoking ler tu.. pffttt.....



awwwww



Setelah puas bergambar kt kawasan dalam JICA...mari kita jalan2 ... luar kawasan jap.. layan..




 Masa ni kami sepakat untuk berjalan-jalan di luar .. sambil nak cari rumah nobita.. heh   heh





Semua dh ready.. dh macam rombongan cik kiah dari awal haha.. chop,  hudaa cepat! hehe



 walking and walking





 Si comel lagi ceria ni.. mari aku kenalkan.. miss Huda!!.. seronok melayan dia neh.. haha





tsskk tsskk..sempat lagi berasap!.. hishh..





ralik bergambo..tengok hujung tu.. jejaka2 dh tinggal kan kami hahaha






 Akhirnya. satu satu mall yg paling dekat dengan JICA nih.. boleh laa cuci2 mata weolss!! ahaks!.





.. Sekian, penceritaan yang xberapa nih... 
....maka berkursus lah kami seramai 15 orang malaysia di sini...


 
...till then bye...