Friday, May 19, 2017

The MOM thing in me (@_@)

  Hey all moms out there!

How are you doing?


Guilt is something all moms feel, whether they work outside the home or not.


Situasi kebiasaan yang dihadap adalah hari hari kelam kabut nak bersiap ke pejabat, baju tak gosok tu memang biasa kay, pastu angkat ketiga-tiga anak yang sedang tidor masuk ke dalam kereta, pastu hantar/dukung ke tadika dan taska maing-masing, drive kereta ke tempat kerja macam amazing race,  pastu campur dengan tudung senget dan carca merba, bedak ntah mana.., sesampai pejabat cepat-cepat tempek untuk tampil segak sedikit padahal selebet dan selekeh dari hari ke hari dan semakin naik usia.. chewah.. Pastu seflie senyum senyum, tipu semua tu, tipu untuk rase gembira sebab berjaya menahan sabar huwaaaa..  #lakikejesyif  #bilanakcantikmacammarionni #makintuasilasedar 



I know..., i might not be like other moms/person out there, i might not been the rocks one , the know it all mom/person, or the happy all time mom/person,  I always ( repeat always...)  feel bad the way i am as could not fulfill others expectations and worse case could not my OWN expectation.huwaaa.. (cry me a river!).. #bilanakpositifentah #janganikutlayanperasaanntahapeni.  (T_T)


 Kata nenek , " memang serik jaga budak budak yang masih kecil, padan muka!(nada gurau), maka kene bersabarlah"


When i feel tired, sad, depressed and when All the negative emotions are in me. I  remember my friend, Siti Keyrol's advice......... She says ; please Zikir at all times- the zikir fatimah they say..By zikir you will feel the enegry from where i dont know but it sure helps within your soul !! Thanks sis. i need this sort of support.

HOkay,enough rambling for today. thee hee. 



In reality, all moms are working moms, and all moms are deserving of respect and support.

The hurdles and struggles makes you stronger kay.

Pray to the Al Mighty, have faith ! 


Happy Mothers Day to all wonderful moms out there!! 

Im so proud of you and how actually you've gone through life huh? ahaha.. #ineedmotivation

Sunday, September 11, 2016

Review Cyberview Resort & Spa , Cyber jaya


 9 September 2016

Sempena besday babah diorang ni, aku ajak en asben g Cyberview Resort & Spa. Lokasinya di cyberjaya, dari shah alam ke sini dekat jaa... :)

 Kiranya lama tak bervacation sejak beranak tiga..huuhu.. So, mencari tempat yang dekat dengan rumah supaya tak penat badan heee.. Maka teringat pernah baca blog sepet , then trus book guna traveloka. Thanks mimi sebab intorduce web ni. Siap ada diskaun lagi... saya suka saya sukaaa.. :)

  Masa check ni, dapat masuk awal jam 11.. hee mungkin sebab ada bilik kosong kot.
 Macam-macam request nak bilik dekat dengan pool bagai.. haha tapi ok je memana bilik, sebab bilik dia macam pusing juga kawasan pool.

 


 Amacam ada gaya pelancong yang sebenar-benar nak pergi melancong tak.. wakaka






nah map.. untuk suruh buggy bawak ke mana mana ajaa..








 JOm cekkitdout..




 Bilik deluxe yang luasss.. pastu sofa tu, sofa bed... makan anak-anak boleh tido situ kenn heee












 Ini bebudaks tak zabar nak terjun...
* read tahun ni 2017 - sampai sekarang duk tanya bila lagi nak pergi tempat ni.. heee






 Belah air tejun sana , agak dalam la untuk budak. So kene hati hati. Lantai pool disini macam kasar pepasir.. tapi ok je bagi aku sebab xlicin.. mudah nak handle anak-anak.




 Seronok la tew



 Ni lagi sorang.. suke main air amyrahh neh




 Ada pool belah atas.. ok juga.. tapi aku rase cam malas nak berjalan basah-basah ke atas.. maka tak berendam lah ke sana...hee. EH boleh la kawan-kawan kalo nak kesini , pasti anak-anak terujaaaa.. ahaha




 Ada perkhidmatan kereta buggy untuk kesana kemari. Nak g mana la tew? hahah




Haaa ni laa , korang boleh g ke jungle jingle apa tah nama dia, tempat untuk budak-budak main, ala ala play room semnetara mak apak g spa kot.. hahah sebab lokasi nya bertentangan SPA . menarik tak tektik dia? kah!




 
 nenek atok pun join kay!.. sebenarnya adhoc je diorang datang ke sini.. call pagi tadi, petang dah sampai.. see dekatkan hahaha
.. biasa la orang pencen berjalan jee sekarang.. pergh syokk!






 Hokay ni borang untuk isi SPA,. Untuk uolss yang suka SPA ni baik try laa... tapiii nak urut2 kene bayar, untuk guna  jacuzzi, steam room and sauna room , katenye complimentary untuk yang stay cyberlodge.. waaahhh best kan. free kot!  (masa iolss pergi tu, lady tu cakap boleh bawak mak or girlfriends sekali kata nya..untuk room fomfuan lahh...hee sekarang, aku tak sure sekarang camne -ade kene charge kah?)




 bubble-bubble... suam suam airnyaa..
teruja tak?hee




 Sembunyi Spa ni, dia pisahkan kawasan mens n ladies. so yang lelaki ade juga macam ni.. so boleh juga kalo tak rendam-rendam suana hee







 .. ada kawasan untuk main-main..





 




 Untuk dinner malam first tu, kitaorang makan luar. ada deret kedai-kedai so boleh laa tak yah g jauh jauh.







 Masa ni nak cek out,  breakfast dulu.. yay.
Kebetolan ada kambing pepagi.. perghh hahah berselera tetiba hahaha
Cukup lah dua hari satu malam vacation kali nih.. hiks.
Alhamdulillah






Eehhh tak puas mainnn hahaha..







 Okeh last spam gambar bilik sebelum balikkk hee







 till then bye


Wednesday, July 6, 2016

Raya 2016

Fuh... tahun di tunggu tunggu.. haha kesengalan apakah?  Raya tahun 2016, jatuh beraya sebelah aku, hip hp horeyy!!.. hamboihh nampak x , nampak tak , perangai ke-homesick-an itew ahhaha....


Layan selfie je laa.. sila jangan muntah yunk.. heee




Sebelum berangkat ke kampung, iols kene la kemas rumahhh.. So, kali ni first time amik upah orang cuci rumah. Ade la dapat contact dari jiran. RM60 ketika itu , dari jam 8.30-12.30 dia buat kerja. aduhhaii rumah tak banyak barang pun lamaa ye x. haihhh...

mengemas bilik mainan

Review orang cuci rumah: rase cam nak kemas sendiri lagi puas hati hahaha, sebab bahagian besi grill dan tingkap sure kite tenyeh lebuh dan banyak kali untuk bersih kenn.. hehe tapi ok gak laa dia kemas & cuci toilet puas hati la, smpai dinding2. , mungkin perlu second round cuci rumah or kene kerap cuci rumah..supaya rumah sentiasa dalam keadaan tak berhabuk, huhuhuu. Problem nyaaa bajet laa.. haha .... kaching $  kaching$...




Settle rumah dikemas, pack barang balik kampunggg.. yay!!









Malam mantai : Macam biasa semua adik beradik abah akan kumpul untuk berbuka malam terakhir di bulan mulia ramadhan 1437 H.


Nenek diah bersama mak long, mak cik dan cucu cucu bersama-sama menyiapkan hidangan berbuka  nasi impit dan rendang untuk raya  esok!! yummeh!!




Selamat berbuka uolss.. sambil tu borak borak , macam-macam nak ngadu hahaha
... yang mens nak pergi pasar mantai kat senawang , pasar ramadhan terakhir mana tahu kot ada barang lelong murah -murah... heee.
Dalam jam 10 malam , maka pulang lah semua untuk hari esok..heee .





RAYA 1437 H 

Esoknya.. cepat-cepat siapkan bebudak , berebut bilik air lagi haha . Aku tak dapat la solat raya sebab nak jaga kids kat rumah mak.. huhu. nak wat camno.. anyways, kite enjoy je raya. hari untuk gembira katanya ken.





HAbis solat raya , semua berkumpul di rumah nenek diah.
 Yang si aisyah dah warm up dengan kawan baru..,seronok la tew






Kali ni, daapat rakam suasana raya kek soromban..yay! haha...
Beratur semua untuk sesi bersalam salaman ikut turutan hee
Haaa tu bakal penganting berbaju pink hahaha , baru tiba dari US semalam heee.
Balik Malaysia untuk raya dan kahwin jeng jeng... 
pastuuu cuti sebulan jaa then kene balik ke sana setelah selesai urusan hee.. cayok2.. 
All the best lil sister- be tough in the rough!! 











Ni pun adik laki... dalam diam nak kahwin juga hee.. bakal pengantin ujung tahun.. heee








Aww.. salam dengan nenek , macam-macam dipesan nya.. heee
. AL fatihah untuk arwah atok wahab.. 








NAh... terbaboomm.. sebeleum menziarahi rumah nenek nenek sedara lain .
 And the count beginsss.. AKu seronok je jalan jalan macam ni... haha ada orang letih..kihkikih. Memang letih tapi seronok lah. Masa ni dapat gossip dengan nenek nenek sedara lain heee.. pastu dapat makan rendang dan kuah kacang yang macam-macam versi..heee






Alahaiii.... si kecik tuu
 Amyrah as usual nk menyusu.. adehh. Bagi chance la mama nak cun hari raya .. haha.
 Terpaksa la selekeh di hari raya huwaa huwaa..








haaa yang baju merah belakang tu pengantin baru heee.. mari berkenalan rumah nenek nenek soromban ye heee.. 

1st stop rumah tok itam... sini menu dia each year nasi briani dan kambing.perghh. tu yang kalo bukan giliran aku, aku homesick! kah! ngade!







 Bersebelah rumah tadi, rumah tok ude pula. 2nd stop jadi nya .
 hee seronok betol rumah banyak tanah ni.. huhu huntang laaa hahaa






Apa aje la babah diorang wat story kat haziq masa kat rumah tok ude ni.. hahhaa



nexttt housee....




3rd stop : Rumah nek su... biasa sini ada satey kalo raya hahaha
kuih muih memang kene je dengan tekak iolss ahhaha...








Amyrah masa ni dah flat dah.. al maklum lah time tidur dia ni heee












Next stop 4th, : Rumah nek ngah...  kuah kacang memang thorbaikkkk. 
podeh orang nogori memang pasti hahaha





 Rumah nek ngah ni confirm ada 2-3 jenis kek. dari kek buah hingga ke kek coklat.. haha mari menternak lemakk





 The  BOys dah flat... mentang-mentang rumah nek ngah ni sejukkk.. rumah papan yang memang sejukk tataw nak explain heheee.. makan tertido laa depa ni. 


tu si afiq tido dalam imannn haha.. oh ye sila support group dia ye hehe fox wana fly!!! . Cuba laa dengar lagu indie diaorang heee.. pengaruh the strokes , artic monkeys etc tapi versi tempatan :) . not bad. All the best bro!





 AMyrah cakap " i can wait  here till u wake up daddy" haha 
Bagi can mama makan makan makan... hee






 Seldie dengan nenek ngah... laaa mata tertutup plaaa





  Nexttt stop : Rumah nenek cocok. haha lawak je nama tapi tu la nama panggilannya.. mungkin sebab melatah dia yang kuat maka melekatlah nama dia hee.. BUdak-budak memang suka part tangga ni.. heheh.. apa yang best aku pun  tataw.






 nazim a. a.a penganting baru termengah mengah makan non stop dari rumah ke rumah hahaha.. jangan sakit perut sudah balik kang hahaha







Rumah nenek cocok ni, kuah kacang pun superbbb sebab dia katerer kot haha tukang masak heee.. memang best lah. syukur masih dapat rase masakan nenek nenek sekalian . alhamdulillah. Prob nye, iolss juga yang tak reti masak hahahaha.


Jam 3.30petang, Alhamdulillah settle round boleh balik rumah mak hee.. rehat kejap, lepas asar bergerak lah ke sebelah asben pulaa... ke keyel kitaaa







Di kepong pula, MIL dah siap sedia lauk malam untuk makan bersama.. tapi semua dah tak berbaju rayaa huhu.. perasan beraya bertukar menjadi biasa.hee.. kalo ikut aku nak je pakai satu hari smapi busuk hahahaha.. mandi pakai semula la hehe. ANyways , lain orang lain cara nya kan.. APa apa pun... enjoy makaann.. hikss







Kuah lontong, rendang dan ayam masak kicap menu wajib di sana.. Sedappp laa kan.. of cos hahah




...till then bye..




Sunday, April 3, 2016

Flower girls & boys

Kisah di awal Februari 2016,

Yay dah tak berpantang.. tapi menyusu si kecik perlu diteruskan.. so kene pakai loose loose sikit hahaha.. kesengalan apakah? hek hek..


Bermula kenduri sepupu Azan & Rosmah lah, anakanda Aisyah menjadi flower girls. Memula macam tak percaya dia nak participate , al maklumlah bebudak jarang jumpa sedara pastu lambat nak warm up. Hehe.. tu ar dont jugde the book by its cover!


Haaa.. kenduri kawin sepupu pula selepas kenduri adik.. kali ni ada tugasan menanti si aisyah. first time nak jadi flower girl. Dah jdi kakak , So boleh bagi la tugasan sket waktu kenduri kendara ye x?






Ni lah barisan flower gilrs and boys, mereka semua dikalangan sepupu antara diaorang .. 
cantik aa warna ni hee, suke suke..
 Mereka sangat supportive! Ditambah pula dengan mak cik ,maklong, mak mak sedara yang turut turun padang bagi semangat dan arahan.hehe.. 





Tahniah Azan & Rosmah ,
 Moga kalian sentiasa di rahmati & dilindungi Allah SWT.

Ada 3 orang bujang kat sini..hehe.. next??




Amyrah dengan dua maklong yang comel niiii








Mak-Mak sedara yang tak henti henti membantu mengurus kenduri..
... sayang korangsss...







aaa... iolss jeles , xde dalam gambar. Al maklumlaa.. masa ni amyrah dah nak susu dan sebagainya.


.

Geram tengok diorang kan.. ehhe seronok ada keje eaaa
Tema purple untuk budak, lelaki pakai baju putih dengan bow tie hand made by mak long aien-mekaseh.



......cuteness overload..




Berteduh kejap, sementara pengantin tiba. Tengok bebudak pon faham sabar... kita? huhu




mak mak budak selfie bersama anak-anak
make-up sudah kecairannn..ngee

Maka dapatlah first experience as flower girl... next time mungkin lebih mudah nak handle kenn..


Tips : 
- Nak gather semua bebudak flower girils and boys yang berlari-lari time kejadian memanggg susah, so kene ada yang expert bab pujuk budak nih.
- tips lagi .. kene ada umpan la, gegula ke, coklat ke hahaha..   air vitagen sejuk mungkin?hehe
- Pastikan semua minum air banyak dan isi perut sebelum tugasan, kalo tak banyak kerenah kememey.
- kene ada rehersal sebelum waktu supaya diorang faham arahan apa nak buat ( upah lagi kalau boleh)
- Jangan lupe ucap thank you pada anak-anak kite sebab telah buat yang "Terbaik" dan selesai tugasan di majlis besar itu.  






Thank you jugaaa pada mak-mak sedara aisyah yang memberi tunjuk ajar jadi flower girls n boys serta bersabar dengan budak-budak neh.  Muahh sikit! Sayang korangss ketat ketat jugaks!!

ps: Maaf aisyah, mama xsempat beli baju tema..huhu



till then bye