Tuesday, January 11, 2011

Demam Sawan or 'tarik'

Something to share,what happened..huu.Pengalaman yang memberi seribu satu kesan as a parent(chewah)

Hari khamis lepas suhu haziq tinggi..maka balik dr opis aku pon bg la ubat.then pas mkn smua die pon tido…tapi masa die tdo tu nafas die kuat sgt..aku pon cek kepala ,xdela panas sgt..tp dap kn jugak la kain basah.

Then tiba mlm hari dlm 11.30 cmtu haziq merengek2.aku sangka die nk susu kan dia cm biasa..then aku pon dgn dgn posisi memberi susu,tapi die xmo..meronta2. kepala xdela panas ,aku cek bdn ..ya allah panas nye.. lom sempat nk rembat kain basah tuk bdn haziq die start TERKUJAT and terus KEJANG. Perasaan?Ya allah, menakutkan.tak tau nk citer.yg pasti kesian tgk die,dgn seluruh bdn keras and mata tgk atas ,hanya nampak putih…dlm kepala aku duk pk nih laa org duk sebut tarik tuh..jgn panik,bertenang2 ...

Aku pon segera ke bilik air, basah kn bdn die,dr kaki ke bdn..then die pon drp keras2 tu terkulai lembik…beberapa saat die nanges.Alhamdulillah,sudah sedar.risau dan takut sgt time tu.( FYI time baby kene sawan kan oksigen xsmapi ke otak,ini sgttt bahaya!!..)

Pastu segera kemas2, amek bj kering,pmpers,susu utk g klinik.time ni die dh renggek2.aku pon dap kepala die dgn kain basah..time nih bdn xpns. alkisah tgh2 mlm tu duk cari klinik (dh laa area rumah baru..taktaw mana nk cr yg buka). G satu klinik tu,pembantu tu pulak ckp doktor br balik,tp derang sempatlah tgk suhu bdn die (alhamdulillah 37.6C dh).so cr klinik lain yg terletak kt sebelah yg tulis 24jam tu tapi gelapppp..ceh baik xpyh letak 24jam.

Nak xnk kteorg g meru (dh sempadan klang..tp kire dekat dgn umh dlm 10minit cmtu). Ada klinik 24jam.turun2 tnya pmbantu, doktor ada ke tak,sib baik ada. Maka jumpa la dokter . Die pon cek la si haziq..die tnye apa berlaku..kteorg pon citer,-

Babah:die panas sgt smpai kejang or sawan (some call it lah).

Dokter:pastu korang wt ape?

Babah:kteorg siram dgn air

Dokter: ok,apa korang tu btol.teknik itu dipanggil (ntah hape die sebut term dokter dia)..

Lepas ni korang guna spong teknik, dap kepala,bdn..tukar2 air tuh,jgn bg pakai bj basah karang sesema lak.pastu monitor suhu..dap bwh ketiak n peha supaya suhu cepat turun.

Babah: normal ke ni dokter?

Dokter: boleh terjadi pd bayi sehingga la budak itu berusia 6thn.tiap kali demam sentiasa tgk suhu lah.jgn risau..kalo berlarutan suhu xturun g hosp or klinik.

Maka dokter pon beri ubat bntot.katanya akan bertahan smpai esok pgi. Mlm tu mmg xtdo la duk lap2 haziq,.cian anak mama nih. Esok terus mc.suhu bdn masih naik turun naik turun. So, xbley jdi nih dh cm zombie aku ,perlukan assistant…jadi balik laa kepong (umh MIL). Smua pon duk isaukn haziq. Suhu bdn masih naik turun. Huuu.. smpai la jumaat mlm, makin mlm makin panas..huhu.. berjaga lagi laa jwb nye.huu..nana haziq, me myself n cik pejal..ikut syif.haha.

Alhamdulillah esok pagi nya suhu dh turun dn xnaik2 lagik.. syukur.die pon dh start peluh.good sign la kan. Menjelang ptg, kuar bintik2 merah n rashes kt muka haziq.. nana haziq ckp, tu campak..demam teruk sbb nk kuar campak laa tu.. ;) at least kte taw demam kemain few days lepas sbb apa kn.

Alhamdulillah, haziq dh xdemam Cuma campak die dh kuar kt bdn n peha sket2...getting fewer each day. :)

Saya bersyukur sgt dgn ilmu yg berapa nih,dpt laa saya tangani anak saya yg kejang itew. Mengambil langkah2 menurut bacaan n story kwn2. What to do and donts. (mmg terpaksa extra rajen wat home work pasal isu2 health etc. pd baby nih..skrg br taw useful nye smua maklumat tuh..,kalo duk dgn org tua ok lagi kn..ni duk sendiri2,lu pikir la sendiri..ehehe). Dh la xpernah ada turun temurun bnda kejang badan nih.Tapii smua nih kn pngajaran buat kami.. .

Anyhow..here's some pic time haziq naik cecampak tuh..cian..dlm mulot pon ade taw..heu heu




Cian die.. time ni dh xdemam cume manja ya amatt.. :P



sedikit selingan dari tuan tanah ini

(http://delima.fotopages.com/?entry=1582779)

Apa perlu buat kalau anak kene demam panas dan sawan tarik?

Sejak hannah kene demam panas pastu kene sawan nih.. ramai kawan mama yg tanya nak buat ape kalau anak kene demam panas then kalau kene sawan tarik tu kat rumah, nak buat ape...

So ni ada sikit ilmu dari pengalaman yg mama lalui masa hannah kene sawan tarik ni.. hope dpt dikongsi bersama-sama kawan-kawan semua.....

Tanda-tanda demam panas:

Quote:
1. Suhu badan cecah 37°C dan ke atas.

2. Badan dan kepala hangat, tp tangan dan kaki sejuk dan pucat. Bibir kebiru-biruan.

3. Badan tak berpeluh. Kaki, tgn sejuk.. badan panas, kepala panas. (kalau tgn, muka, kaki dh biru tu cpt2 la bw klinik/ hospital..)

4. Kalau anak kecil, merengek je... sb badan tak selesa...


Ape nak buat kalau anak demam panas?

Quote:
1. periksa suhu badannya (kerap kali periksa terutama pd sebelah malam krn menurut kata nurse kat hospital, kalau mlm lagi cpt suhu meningkat... kadang-kadang kita tak perasan)
Suhu normal dlm 36°C. Tapi kalau kita sukat suhu anak dh sampai 37°C tu cepat-cpat la balut dia dgn kain basah.

2. Kalau anak dah start demam panas, balut badan nya dgn kain basah. Mandikan dia dgn air sejuk. Mula siram kan kaki dulu kemudian baru badan dan diikuti dgn kepala.

3. Kalau suhu badan anak tak turun juga, segera bawa ke klinik. Kalau ada simpan ubat masuk buntut tu, masukkan lah kat anak. Kalau tak yakin, cepat-cepat bw ke klinik, bg doktor buatkan...

4. Kalau anak demam panas, jgn la biarkan je... sentiasa monitor suhu nya. Kalau bleh simpan termometer dan ubat masuk buntut tu kat rumah. Itu langkah rawatan asas sbl refer anak ke klinik.


Apa nak buat kalau anak dah kene sawan tarik di rumah?

Quote:
1. Baringkan dia mengiring. Buka pakaian anak.

2. Buka mulut dia. Kalau mulut berbuih, korek mulut dia keluarkan air liur dan buih tu... Jgn bg dia tertelan air liur dia sendiri sebab bleh menyebabkan dia mati lemas/ tercekik.

3. Jgn bg anak ketap gigi.. takut terketap lidah dia...

4. Jangan masukkan ubat buntut masa anak tgh kejang, bg dia sedar dulu pastu basahkan kaki dia dgn air sejuk. Bila dia dah sedar/ menangis.. baru masukkan ubat buntut (kalau ada simpan kat rumah).

5. Kalau takde ubat buntut kat rumah, bila anak dh sedar tu.. cepat-cepat bw ke klinik. Doktor akan bg rawatan selanjutnya.


Ingat, waktu anak kejang tu... seluruh badan dia kejang... so jgn goncang-goncang badan dia. Terus baringkan mengiring. Pastu cpt-cpt sedarkan dia dgn cara mandikan dgn air sejuk. Alirkan air dr kaki dulu dan ke atas... dan bawa ke klinik/ hospital berhampiran. Waktu kejang tu, otak dia berhenti dr menerima oksigen. Sb tu even kita dh bg rawatan di rumah, still kene bw ke klinik/ hospital utk dpt bantuan oksigen. Otak kalau tk dpt oksigen mencukupi dlm masa singkat bleh menyebabkan kecacatan atau terencat. Sebab tu bahaya sgt-sgt kalau anak dh kene kejang nih.....

Sawan ni mungkin boleh dtg balik bg anak-anak yg pernah kene masa demam panas. So setiap kali anak demam, sentiasa la monitor suhu dia.

Macam hannah, saya buat rawatan perubatan tradisional lepas dia keluar dr hospital. Sb takmo bg sawan dia dtg balik lps ni kalau dia demam. Sawan ni bleh menyebabkan efek pd otak. Sb tu kalo bleh jgn la bg berulang-ulang kene sawan........

Insya Allah, harap info ni dpt dikongsi dgn kawan-kawan. Kalau ada yg kurang, harapnya dpt lah ditambah atau diperbetulkan. Apa yg mama type ni atas pengalaman mama juga. Dan masa hannah kat hospital mama byk tny doktor dan nurse.

Doa mama, semoga anak mama sembuh sepenuhnya... dan semoga anak-anak kita dikurniakan kesihatan yg baik dan membesar dgn bijak, insya Allah. Amin........................



sekian..

4 comments:

  1. thanks emy..kamu juga!! dh sehat lom? mkn ubat taw

    ReplyDelete
  2. kesian haziq...xpe pengalaman zu!anyway,thanks about the info yer..kite pun x tau nak buat apa klu budak kene sawan ni..hukhukhuk

    ReplyDelete
  3. hye mel: thanks!! xpe nnti lik opis leh story2 lg :) enjoy the hols,bestnye dia :))

    ReplyDelete

Feel free to drop by guys! :)