Thursday, July 21, 2011

Pengalaman Bas GreYH***d

(A)-prosser, (B)-pasco, (c)-seattle


Walaupun jauh disudut hati rasa sedey sebab asyik teringt kt keluarga tercinta di tanah air tapi perjuangan harus diteruskan. Ya, bukan saya sorang yang merasakan tapi ramai lagi kawan2 lain yg turut mempunyai perasaan rindu dan kasih sayang pada mereka, especially when we are so far away.heuu.... But they would be happy to know that we are happy too,thats what my dear pejal told me. So, give a a chance to feel free to explore where ever you are right now and enjoy the moment while u can. Okay, tanpa buang masa mendengar luahan ini mari kita teruskan dengan kisah jalan-jalan di Seattle :P


Okay, tak taw nk mula kat mana , tapi nk cerita pengalaman perjalanan ke tempat ini, iaitu bandar pertama or kedua terbesar di Washington state (tak pasti sila wiki...). Kteorg g dengan menaiki bas dari Pasco,wa (prosser ke pasco pun dah sejam...huhu biasala kwsn jauh dr bandar) ke Seattle,wa dengan masa perjalanan 4jam..lama gak terengkot hokey.


Bus station

Nak di jadikan cerita bas boleh delay dari 2 petang sampai la kul 4 petang. nak tak nak lepak laa kt stesen bas smpai bas tiba. mkn lunch maggie pastu solat kt stesen (cari port selesa sket..biasalaa mana ada surau hehe).

Jam dekat kul 5 bas pun tiba( xkotakan kata tambah sejam menunggu..heu), maka naik la kami bertiga. indah kaba dari rupa , rupa2 nya..huhu.. bas greyhound yg mempunyai web yg cnteks xlah laa cantik basnya. dalam tu dh laa bau busuk( bau bilik air you)..pastu tmpt duduk penuh dengan orang2 lain.nk tegur smua cm genster je..adeh... pengalaman yg sangat tak best..Mr.pejal cakap ingt US tu best sangat ke..hahaha.. tu la.. bas express kt m'sia lagi cntek n selesa. serius :) so saya wat kesimpulan disini nak budget travel cmni laa...hehe ,ok je redah je laa..hee hee.



jalan ke sana bnyk gunung2..best kalo dpt g hukhuk



Disebabkan bertolak lambat dr pasco tiba la di Seattle menjelang malam..turun je duk cari jalan nak ke hotel.berjalan kaki laa kan. Time ni tercabar..dh la gelap... sejuk pulak tu .haha.. tapi cekalkan hati duk cari jalan ke hotel,duk baca nama jalan then cari mana north mana west.. diorng suka pakai direction cmtukan.. kalo laa ada iphone or seangkatan dh lama leh guna GPS..huhu.. tapi apakan daya takde smua tu jadi harap guna peta n direction yg disalin.hehe..bayangkan :P



on the bus,gettin' dark


Agak2 25-30 minit jumpa hotel tu , travelodge namanya.. boleh pula diorang xde booking bilik kteorg..camne pulaa..hehe . Gigihlaa duk print out email ckp dh booking..haha..then, nasib baik ada room kosong tp besar sket.Okla rembat saja dh penant. check in saja.


nyum2


Masuk bilik saya pon call pizza ( disebab bnyk kupon sepah2 kt bilik ,lepas tgk menu terus call n order). maka 30minit pizza pon sampai.. masa delivery tu mamat tu bg salam lagi ( dh tgk aku duk lilit kepala cm org arab la kot.haha)..dia ckp kedai piza ni org islam ..dtg n beli lagi.wah bagus tuh..


pastu tido.. esok2 smbung jalan-jalan lagi ye.
sekian :P

Di siang hari,
Travelodge hotel..sangat marbeles inside.murah n dekat dgn "space needle" :P

till then

3 comments:

  1. greyhound bus is well-known for its tardiness and full with pak tam so agak scaryy.. i think kalau sewa kereta and drive for the weekend lagi murah

    ReplyDelete
  2. Adventure gak...byk pengalaman & pengajaran nih..

    ReplyDelete
  3. peyya: haah. pak tam dia xbley hengat syik tenung cm nk gado je,. wazzup!!

    abg afzan:bnyk gak beri seribu satu makna.cheewaa

    ReplyDelete

Feel free to drop by guys! :)