Tuesday, January 10, 2012

Shopping ala mencari harta karun :P

Penangan Masterchef yg aku ikot kt astro minggu-minggu lepas. (actually baru-baru ni je..hehe). Teruja nak g kilang terbakar kat Klang yg duk kepoh2. Okay xde kaitan. heh.

Terima kasih bnyk2 kt sepupu si Aien yg telah berjaya menjeleskan dan beri semangat kt aku utk g jugak ..konon nk site visit laaa kan.. (hampeh,borong kemain...hahaa). Bukan aku je yg g, sekali MIL pon nk ikut sama... gila supporting, tp kire ok laa dia ikut. leh atuk aka FIL jaga dak bulat tuh jap.

Okay.. ni nak kongsi tuk u guys yg sanggup redah jelaga api semata-mata tuk dptkan Vision/Corningware murah. hee hee.. kene usaha sket la kan.

Pasal kilang terbakar nih rupanya dh lama dah orang duk serbu .. serbu barang2 corningware, visson, pyrex yg terbakar . Barang-barang neh dijual murah gak la.. and leh je try mintak tawar lg. Dia murah sebab keadaan mangkuknya ada kesan hitam2.. so kene pandai2 la pilih. Ada yg herot, sumbing, so better check betol2 sebelum beli. nk murah n cantik gaks kan..

Tips: Pakai sarung tangan yg mcm utk berkebun tu- utk keselamatan, kang dh cedera cm en. pejal..cian plak. Kene hati2 cari ye.

pastu, adakan kain buruk-tuk lap or sental sikit, nak lagi senang ko bwk la stain remover utk make sure kesan hitam benar2 leh tangga..hee hee.

Jgn ckp bnyk meh kongsi gambar plak;-


Ni keadaan gudang/bengkel buruk yg ada mangkuk2 berkar tu. pandai2 la ko cari.
psst aku rase aku sorang mak buyung yg bersemangat kt situ.malu (-_-). Pilih2.. balik kang sental.





Sib baik ada tukarng sental yg baik hati (puji sket..hehe). ada kesan hitam n lumpur yg perlu dibasuh.




Kteorg guna easy off bang pastu ada gak guna stain remover.. alhamdulillah hilang kesan degil hee hee




cuci cuci servis




Seterusnya





Mari kita lihat hasilnya






















wink wink






Ni hasil carian harta karun ahad lepas. Jadi laa.. Masak nya memang xseberapa tp boleh laa simpan or guna stakat yg boleh.


Kalo yg nak g tu, dengan harapan ada lagi,insyaAllah , ada rezeki lg... sebab aku pon kira orang paling lambat kot tahu. Ni sedikti direction, aku mmg xtera tp harap gambar bawah leh bantu...



Dari federal straight ke Majlis Perbandaran Klang,


Selepas fly-over (yg merentas sungai tu), susur kiri
pastu kene ikut jalan raya barat (pusing spt dlm line biru tu, ni gmbar google lama,jalan mungkin lain)




Dari Jln raya barat tadi terus je jumpa simpang 3.
1.Kat simpan 3 ni, ada mobil sebelah kanan. jabatan pertahanan awam belah kiri., Masuk kanan - jln teluk pulai.
2. terus akan nmpk lalu esso, terus je
3. Jalan terusss ,smpai pekan kecik ada simpang 3, kfc kat belah kanan(kedai ciput je,setingkat), kfc dlm bangunan kedai2 yg sederet, then belok (jln loyang xsilap),
4.terus, nnti smpai mcm selekoh ke kanan tu , sebelum selekoh tu kat sebelah kiri ada mcm workshop2 kedai cina, haa belok kiri, lorong kecik, ada ramai2 org tu tu la dia ( bulat biru tu)


Sebelum terlupa,

Owh nih ada beberapa orang yg dh pergi , leh g terjah..heh
1. http://umie76.blogspot.com/
2.http://babyibu.blogspot.com/2012/01/borong-visioncorningware-murah.html
3.http://salbiah-karim.blogspot.com/2012/01/visioncorningwarepyrex-murah.html

Wednesday, January 4, 2012

This year..2012 has come


May Allah guide me in the realm of motherhood too and all mothers as well :)

amin...

ps: Fasten that seat belt tight as its no doubt going to be a bumpy ride!!. i know..i know.. huk hukhuk

Monday, January 2, 2012

A wrap up of this year 2011

Towards the end of 2011:

Bebelan semata-mata : - Susah btol jadi cucu pertama nih.. aduhaiii.. nenek sini tanya..nenek sana tanya.. So ini laa keje kteorg, balik kampung my side then balik his side..pastu cmtu laa minggu-minggu seterusnya.. bikin penat oo. Tiap-tiap minggu bizi. memang xde masa bermesra dgn jiran..hehe.. Dari si bulat ni kecik smpai laa skrg. huuu.. nasib nasib.. dah dua-dua pon dekat..ceh. (aku masih belom nk biasakan perasaan spt ni huuuu ) :( Bila laa nk lepak umh main game ke tido smpai petang ke.. thee hee


Anywhow, to end up the year 2011 with all the drama n trauma let me just show some pics..


1st week of December 2011
Balik his side - Kepong


Bawak main-main di pagi hari di taman meteropolitan,kepong








2nd week of December 2011
Balik my side - Seremban

Bawak haziq jumpa nek nyang..sambil lepak dgn kucing





3rd week of December 2011
Pengantin request nak masak that weekend. So gegas2 ke kepong . sebab...
Know what ada orang masak roasted chicken.. dh mcm smbut chrsmas laaa :P . Tapi tup tup tgk xde pape yg berasap..hehehe. tunggu jap 9mlm baru ada makanan..yay


potong, jgn tak potong


mash potatoes


Some fruits



lebih sedap dari kenny. Bila tanya resepi..bnyk plak ingredients dia.. mls aku nk ingt daa.. thyme la, rosemary laa, afalfa n ect.

Delicious betol. i salute semangat kakak ipar masak tuk the family, walaupun dia tak masak kt umh MIL , dia pulang ke rumah dia kt damansara (dekat je dgn kepong) after training dia , masak2 dgn sisters dia. Then bwk the whole dish ke rumah MIL. yum2..ada gak few friends dia invite..kt umh tu. so meriah laa nk mkn2.

Kalo la ada assistant tuk masak cmtu kn senang.. huk huk. Yerlaaa... aku bkn nye terra masak. Reti masak dan pandai tu masak pekara lain... heh.




Owh ni hadiah dari mak kak ipar . Saje2 bagi.. wah esklusif... hehe segan aku, kite bg hadiah kt MIL pon x wrap cm ni..huhu. tetiba rasa down, boley.


4th week of December 2011
Bring the family to Port dickson. Bagi haziq main laut n pool sebab dh besar sket, oklaa bg cuba-cuba..hehe. Then makan-makan seafood di mlm hari.

mlm hari g cr seafood


Tempat baru nih.. kteorg pon first time try




pilih2



Disebabkan musim cuti sekolah , maka ramai betol ummat kt PD nih, kteorg siap booking meja , booking lauk. then datang balik kol 9.mlm.




Sila abaikan muka penat



Penggeli betol ishh dak neh





Semua pon penat ahh



Udang sweet sour



Kerang rebus for me ..for me.. hehe





Sebelum balik seremban to my mom house, sempat lagi derang lepas gian main go cart kt extreme park nih... xaciii ah



lumba-lumba dgn strangers ..hee hee



kasi zoom


last week of December 2011 hingga new year
Lepak kepong. Nana haziq nk tunjuk dia fireworks (cantik ooo.. fireworks sekitar KLCC... tgk dr jauh mmg menarik...tgk kt balcony umh MIL je..hehe ). whoopss.. xbwk camera laa masa nih. letih hulu hilir..hehe



Okay, sambung taon depan.


till then cheer up to me :P