Tuesday, December 31, 2013

Panggilan telefon

Salam readers ...

Waahh, tajuk tak de ke yang bagus.. hahahah.. lantak. :p

Baru pagi tadi dapat call dari maxis.. alaaa aku rase korang pun biasa kot call-call yang selalu offer macam-macam tu...tak kira laa bank or talian fon mana or mana-mana lah... But if you're hopping for one's offer about a plan khusus, then considered ok laa kennn..but for the time being.. not for me....

Nahhhh perbualan tadi...


Caller : salam boleh ckp dengan puan bla blaaa...., puan ada masa 2 minit x untuk mendengar bla blaa.., just dengar jee....perbualan kami rakam ya..bla blaa.....

iolss : wslm.. ye , boleh je sekejap.

caller: So kami ada plan..bla blaa blaa

iolss: ok

caller: bla bla blaaaa

iolls : ok

Caller.. so boleh kita teruskan ya puan... so puan keje sebagai apa ya?

iolls: saya sebagai..dot dot.... but maaf laa cik saya tak minat laa..

Caller : so apa status puan.ya?bujang or sudah berkahwin?

iolls: maaf laa cik.. saya kurang minat.

( i think semua orang pernah situasi begini.. dah tak minat.. dah laa kan.. haihhh)



caller: tapi cik..plan ni memang berbaloi...bla blaa blaaa

iolls: tak pe saya usahakan benda lain . terima kasih atas penerangan.

caller: puan .. hanya rm30 hengget je dari gaji bulan bulan puan... xde rugiiiii..nyaaa... .

iolss: tak ngapa... saya tak kisah rugi dengan plan awak... :P .

caller : Puan.. rm 30 paling rendah dari mana-mana plan.

iolss: cik adikkk... iye.. rm 30 tapi kan ...saya rm30 hengget pun susah mau simpan gaji bulan-bulan.. ini kan nak bagi uolss.. adoi.. tak pe laa , saya tak minat plan itu..sila offer kt orang lain yang banyaakkk duit dan berminat...terima kasih. selamat tahun baru.byeeeeeeeeeeeeeee...........



then  iolls terus letak fon ...

 ishhh.. betol ape.. skrg fasa jimat cermat neh.... makan pun catu catu nih.. ahhaha.. aku tak pasti semua pun cam aku ke x.. .. kalo tak, bagus laa.. haha...

Anyway.. happy new year people!!




Wednesday, December 25, 2013

Yuuhuuuu

Laporan yang agak lewat.. tapi who cares! cheewaaa.. nak gak cite.. 

Kehadapan peyyaa di sana... meh dgr celoteh kak ngah ko nih..hehehe

Awal november lepas..kelab sukan opis anjurkan so called ''mini amazing race''.. haa aku kan suke puzzle-puzzle seperti sudah di koba kan.. haha.. suke je ..pandai jwb soklan tu xde la sgt..hahaha. nak seronok ja ingat...ekekehh.. Kali ni, berjaya bawak cik sarah kite join.. kemain susah taw nak ajak aweks ni kuar (high maintenance uolls)..
Antara puzzle yg perlu diselesaikan.. adalah jumble up words kat check point-point yg tertentu.. (aku rase kteorg dapat jawab semua betol kot.hahah... google kan ado :))    )
Pastu lari-lari kesana kemari utk kejar masa tu pekara biasa... hahaha marah cik sarah..pressure-pressure..kikikihh..

Then ada gak acara melastik (adoi ni bab skill2 ni memang aku tak terar..mencik!).. Nasib baik group kami mat john lastik kena..hehe..En teman pun hebat gak melastik..pendek kata hero2 group kami mmg da bomb!..hehehe

Ada gak  games dimana kerja pasukkan diperlukan untuk melambung bola guna tali..fuh fuh.. susah gak yg ni.. tp dapat la bnykkk kali try.. stress tgk org lain berjaya..adoi..

Bab aku suke..susun puzzle-puzzle yg berbentuk-bentuk.. segi empatlah, segi tiga la..rectangel ..etc. alaa diorang panggil  ' tangram puzzles' :) ;
 

dimana you are given a shadow and seven pieces. The goal is to form the shadow's shape using the whole set of pieces. soure 


 The pieces look like this:



best best.. sebab dapat buat laju-laju.. hahaha..


okey pastu.. ni cik sarah offer utk buat.. sebab dia teror menjahit kata nya.. baguih laa tu.. bergado laa dgn mat john.. eh hebat taw diorg nih jahit "LOVE" kat perca kain tu.. syabas kawan2... ::)



taddaaaaaaaaa



yg ni supervisor.. hahaha... pastu mat john akan cakap "ini mat john tahuuu.."

weks!


kami ada dua team.. ni team lagi satu.. hai az! cayok2.. saling bagi jawapan bocor sesama.. kikikihh



ishh tekon benor.. cepatlaaa mat john!!



ni last IQ game xsilap.. kene susun bagi semua paku dlm plastik tu atas satu paku yg atas kayu tu.. 
........wallahh kejap je settle nih.. hahahaa... 
alaaa kt petrosains macam pernah buat..heeee




Dah settle semua.. makan pulak.. pasni paintball lak.. adeh!



lapor memasing kekeke

Game paintball ni..memula dak laki je main.. pastu ada time rehat.. diorg bagi peluang lak dak pompuan main... kang bising cakap xbagi main... sekali ko... adoi!!


ada berani x?



Disebab hanis zalika pun main... mana leh kalah kan.. bahaha... nak gak main..
walaupun pegang salah.. dan ntah hape-hape aku tembak.. haha

dapat gak la dua tiga sagu hati dari paintball nih kek badan.. padan muka kan. hee.. tapi best je main. hahaa... kasi tembak semua!!.. ( xikut arahan ketua nih..hahaha)



Ok.. itu saje nk laporkan... 

Owh.. utk amazing race tu.. alhamdulillah berjaya dapat 2nd place.. jadi lah!.. kehadiran cik sarah kite bawa tuah.. hebat2.. :) till then bye..


Di acara yang berbeza.. kelab sukan ofis.. anjurkan makan malam.. dah tak ingat tarikh..haaa. so kteorg decide saje nk bagi budak-budak nih expereince..( yolaa sangat.. padahal.. mak budak nye ). Kami join kan mereka dalam acara " pakaian beragam kanak-kanak bawah 7thn".. more to like pakaian meragam jek.. hahaha.... 

So nak beli beli baju suit bagai.. mahei kan.. almaklumlaa tgh jimat....sedey... . (berulang kali dh ckp hahahaha)lantak!. So en pejal offer untuk lukis..bli baju cotton murah jeh..hehe .


So bila masa en pejal off, dia wat la projek lukis melukisnya... iaitu untuk baju haziq

kemain lagi...


tgk tu siap sket celoreng2 tu.. ahhaha



Amacam ok tak?  kalo suruh aku lukis.. baik xyah..nan hado reti.. apo-apo pun xreti hahaha.



Okay beralih plak utk cik hannah, kami pakaikan dia macam red riding hood. dia tataw kebenda nya.. but we know!..haha. utk kepuasan mak apak nye laaa kan.. hahahah... kang aku pakai, lain cito jadi ei... hah.



Hood ni asalnya macam half moon tu.. yolla si kecik ni.. mana tinggi lagi.. 
so agak2 macam half moon tu sesuai laa dgn dia.. pastu ringan..



kat umah konon-konon tunjuk cartoon red riding hood.. hahaa...
thanks very much to Maklongnya @ kakla yang rajin menjahit untuk buat bentuk hood.. jangan tercekik sudey.




Okay ni laa hari kejadian..

Haziq as iron man..with mask and iron man hand sort of.. hahaha..
and 

Hannah as red riding hood .. holding the picnic basketwith chickens and i don't know, toys kot!


Tapi gambar semua blur.. budak-budak excited lari2..biasa la kan...eee stress aku!


Anyway, thanks to mom n siblings yang join the crowd that night. semua aku hangkut..(mak, akak, adik..hahah) . en pejal lak keje night , so aku perlukan bantuan la kan..hehe... tanpa mereka, tak join la budak-budak tu. chewaa....

Guess they had fun like we did heee:)

Itu malam, ada cabutan bertuah, and semua ahli kelab dapat xsilap.. pastu hannah pulak dapat tempat kedua ..haha lawak. padahal atas stage.. takut.. lawak lawak... sabo je la...
Anyway, nice experience for us.. an exciting one from beginning to end thee hee :)

Okay, sekian...














Saturday, November 30, 2013

Kisah ptptn

kisah ptptn aii.. just sharing and meluahkan hek hek hek...

Cerita dia begini pada tahun 2011 aku dah buat full payment - yup, settle everything . aku nak cepat-cepat sebab mom dah berkali kali bising dapat surat ptptn yg minta hutang itew.. iolss kan tak buat tolakkan gaji, ada hati nak kumpul n bayar lump sump. but i did in the end la. ..Went to the central ptptn and made my payment cash. riso gak bawk beribu2 nk settle .. hehe.. nak wat cmne, dh geram.lantak. huuu..

 Ingat berakhir disitu, maka tahun ini 2013 , kan ptptn bagi pula diskaun berapa percent tah. ciss sungguh. Nak buat cmno, kate pejal anggap laa cam ada sales.. hamboih hamboihh nak merawat hati iolss la tu.. huuuu...SO....oleh kerana menemani si suami nk buat bayaran penuh nya pada awal September 2013 lalu aku pun saja tanya tentang balance aku.

Wah alangkah terkejutnya bila dapat tahu aku masih ada balance.. hoi menyirap darah betoi.. apa ?! ada balance, camna leh jadi camtu- I've liked paid the debt since 2011.come on laa... bengang betol.

Pastu , diorg cakap tu duit insurans. boleh ke? pesal x kira masa tahun 2011 sebab sah-sah la aku minta amaun penuh-sepenuh nyaaaa...untuk diselesaikan. ini memang menimbulkan kemarahan!! nak tengok aku jadi singa leh la datang itu hari.. kikikihhh...

Ok puas ngamuk kat situ. esok bersambung di opis- hah sempat la meluahkan perasaan pada teman-teman yang sudi dengar...hahaha..lepas tu iolls buat call ( iissssh nak call punya la susah nk ckp dgn pegawai). so dia minta fax kan borang baki ptptn. and i did. Sehingga lah ke hujung bulan september 2013, masih xde respond ( kite yg kene kejar diorg nih..adoiii).. hati geram je.. ahh tak pe kang dah reda kemarahan , iolss cuba lagi.. sobs.

Awal november 2013, jam 8.15am (hahaha.. awal kan...biar kan)... i called penyelia ptptn aku- which mine was at cawangan seremban ( maybe masa awal daftar dulu submit sana kot-mana la ingat oii... ahhaha). 

Number fon penyelia ni ada  dalam website ptptn . Selamat dia angkat dengan nada yang lembutttt..aku terangkan keadaan and minta dia punya pendapat n what should i do. ok she'll help to settle as to give me my letter yg menyatakan surat pengesahan lepas hutang which i did not receive masa aku settle tahun 2011,( sebab masa tu tak silap sistem diorg down ke hape..bukan aku sengaja tak dapat surat tu tawwww...hek hek)

Penyelia tu tetiba cakap- eh, cik dah settle tahun 2011 kan, so kira awal dari tarikh yg di kira oleh penyata laa,..haha means you dah terlebih bayar pada ptptn. paham tak?..aiishh blur jap. cmtu ka? eh ke abis tu macam mana? betol-betol blur. But she suggest untuk aku tulis surat mohon ''surat pelepasan hutang'' and turut tulis untuk pihak diorang semak baki dan lebihan bayaran jika ada.....noktah. heee

Maka berkarang lah emel kepada penyelia minta keluarkan surat perlepasan hutang ( last time 2011 diorg ckp nk pos tp aku tak terima pun). So request urgent kat dia untuk bagi surat tersebut dengan alasan jabatan / majikan nak tengok prove if masih berhutang . .. then tulis situ SEGERA....amek ko..


25 Nov 2013
Baru - baru ni aku sangat bizi dengan event jabatan di satu hotel di KL, Tapi dalam ke bizian ( menunggu print out kertas pembentangan..itu le kerja Secretariat yg berapa kerat je hahaha... ) sempat gak check email, kot-kot ada kerja urgent.. Tup-tup dapat emel dari penyelia ptptn tu.. email tu menyata kan ptptn sudah pun selesai hutang dan dpat perlepasan hutang... alhamdulillah...  then dia juga sebut ptptn sudah bayar balik lebihan hutang dalam akaun. erm.. konpius jap.. hahaha.. kira nya ini adalah lebihan kos pentadbiran yg perlu di pulangkan dengan syarat di tuntut. alhamdulillah.. settle hutang dan dapat lebihan balik . rezeki ,syukur sgt... so pesanan aku, baik korang cek kot2 ada lebihan then g tuntut dgn ptptn.... buat la email or surat rasmi. all the best!!..

ps:OK.. hope xde dah surat ptptn hntar ke rumah.. kang mak den tanyo laei.. adoyaiiii... hek hek hek





Saturday, November 23, 2013

Back to square one

The heaviness of being successful was replaced by the lightness of being a beginner again — less sure about everything.

To my love and dear friends if you're reading this ( u know who you are) , just to say Alhamdulillah, congrats and all the best for future. So happy to hear your good news. Prayers and May Allah's protection will lead you to even greater success!!

ps: Sometimes life is going to hit you in the head with a brick. Don’t lose faith.

Wednesday, November 13, 2013

Escape room - mystery room

Salam and hi people!

Itu hari en. pejal ajak main "the escape room". Eh jangan tanya la ape kebenda nya.. hahah g google.. rajinnn skett..

alololo anje anje nah di http://www.escaperoom.com.my/ecurve/

Bertempat di e@curve, mutiara damansara- bahagian atas dekat dengan cineplex  tu



jom jom jom






Yup aku memang suka puzzle-puzzle tapi tak lah hebat mana. suke je..
 tapi kalo berjaya solve lompat lompat lah.. if tak berjaya kemurungan ahahhaha... haihh..


Tersebutlah kisah, ada 6 jenis bilik kalo tak silap. And setiap bilik tu ada difficulty rate nya.
Kiteorang yang perasan ni amik la " the myesterious room"  , Sebenarnya,  nak "slaughter house" sebab macam rox je... macam rox je.. hahhah... tapi fully book.cet. Oh, nak book rooms ni call je. xde bayaran apa2.. senang kannnn...

 Harga boleh tahan mahal.. tapi sekali sekala apa salah nya kot. treat ourselves laa kata kan.. pffttt....







Kiteorang dengan sengaja amik waktu malam.. wah feeling gitew.. imaginasi terlebih! haha.. SO setibanya di kaunter, bayaran harus dibuat dan diiringi ke bilik yang berkenaan. jeng jeng jeng..


"tu pow abg nye kerrr?"bahaha








Semua dah ready... jom masuk... dah la nak masuk tu scary dengan asap-asap keluar dari bilik-bilik.. ( kiri kanan ada bilik).. plus gelap!!! ..bulu roma dah naik dahhhh... hahahaha


its like "Do you dare enter the trippy horrors of The Cabin in the Woods?" ngeh ngeh ngeh...



Dalam mysteri room tu ada laser- syarat 3 kali je boleh kene .they gave you one small torch..adoii..Tapi after buka satu treasure box tu dapat lah torch dua..hahaha..
pastu, tengah sibuk2 cari code kunci sebab ada mangga (pad lock) utk di buka, keluar laa asap2 dari lantai.. Ya ampun... dah ler gelap asap tu mengkaburi..hahah hati dah debar2-- kot2 apa la keluar dari lantai..hahaha see imaginasi terlebih lagiiii...Plus ada pula sound effect yg horror..cettt... dah le malam..ahahaha.
lebih kurang cmni laa dalam tu pad lock nye. tapi banyak nombor laa..

Dari satu clue ke satu clue- eh ni satu tips, itu pun kalo korang masuk mystery room ni laa.. kene pandai baca combination pad lock. kiteorang banyak buang masaaa duk pusing-pusing pad lock sebab tang mana align utk buka... tataw... hahaha  . Bab cari combination tu xde hal ( hahaha.. poyo.. sebab suke puzzle kot!). susahh  bab skill nih lomah betol.





Haa amik ko.. g la stadi macam-macam cara nak buka lock camni..hehehe...sekian tips hari ini.. :)


Maka jam pun tinggal kurang satu minit - like 60 seconds..What the tuuutt.. hoi mana sempat.. but we manage to enter the second room . so close yet so far..sobs! . Dah la kiteorang riso kot habis waktu 45mins tu kuar ulat2 or monster or even worst kene denda tuang dengan green slime ke benda.. ahhaa ngarut laah.. kumpulan we'olss ni memang imaginasi terlebihhh sangat!! over! hahha.

Tapi  kannn ok what .. buat ada denda ke hape.. ahahha boleh players experience kene locked plus horror. hahaha.. dah macam haunted house ler pula.. BUt it will be fun!! hahaha..


 Apa-apa pun all the best!! - enjoy.



Oh yeah.. we lost!!!.. weks!! 
us and ipar  :)


ps: ramai tanya.. kalo menang dapat apa?akan dapat kata-kata manis seperti "Congrats! Each of you have won yourself a goodie bag worth RM50 from #EscapeRoom! Come by to #ecurve to pick up your prize"

Oklaa.. smell you later!..

bye

Wednesday, October 30, 2013

Melaka trip-wana riverside hotel review



Salam readers...just sharing some stories in October, previously..

Basically, my office had an event here in Melaka wonderland, Ayer keroh Malacca. To be frank I've never heard of this place before. So, since its here in Malacca so we decided to stay one night (although i wished we could stayed longer) at Wana riverside hotel , ill review it later.


 Upon entering the wonderland, one shall see this welcoming gerbang.





 Here's the map. all about water and water :)




 Oh , yes.. we took atok and Nana along. 





 This is the entering point. They just scanned the bar codes bangles which we were to wear. 
I read in some people blogs that they would spot checked your bags, because they dont allow you to bring outside food. Anyhow, they didn't do so on that day. huh?.hehe




 Hopped on to this buggy  and it would go around the wonderland, and you can stop to which point you liked.




 a lil bit of us- the couple..haha



At first, we had telemacth games ( unfortunaley i didnt grab any photo), i was busy playing. champs kot!! haha..  Quite frustrated cause they weren't any prizes..it was just for fun. heu heu.. Lunch was served after those funny games :).



Anyhow,.. the show must go on..... ting ting ting...





 
 Here, they're also fun fair stalls...but like usual you need to purchase the token first. Couldn't stand to stare at one, we played some..ngeee.The best part was Pejal won one of those fishing game,yay! ahhahha . So we get to bring back one of the cute stuffed rabbit ( well, now hannah owns it..cehh)





 The kids just couldn't wait to dip in the water..hehe

Alhamdulillah the weather was superb. Sunny and cloudy at the same time.
Good! Really hoped that i don't get sunburn that day. hehehhe... 


 kids went bizarre i tell you .. hehe

The whole day was splash splash with kids. Haizq was so brave with slides and water. i was a bit scared cause he didnt really know how to swim. phew phew..

Uh -hh, don't forget to bring sunblocks (i forced everyone to wear-and re-apply hahaha), bring some towels, toiletries, dry clothes, suitable sandals & snacks. 


 Both pejal and i went to some adults rides.
Like this one below  (the tornado chaser) which was awesome!!!.
Takutt.
Tak ingat berapa kali naik. . haha. By this time, the kids were with nana and atok cleaned and dressed up.yay. Thanks atok n Nana!!


 
Tornado Chaser
Ever wondered how it feels like to get into a Tornado? Come experience our Tornado Chaser the first ever in Malaysia.  Riders are sent rotating into a giant ‘bowl’ and then descended through a darkened tunnel and into the landing pool below.
source 

There were more adults games, but my phone was out of memory.hehe .Sorry people! but you could read up more in http://www.melakawonderland.com.my/?id=2

So here's my review:

Service:  Was great-friendly people/staffs
Food : Expensive to buy in here, ( id suggest to snuggle some homemade snacks wrap in a towel or so ). However, the taste was 'Not my cup of tea'.
Rides : Fun and exciting,  wished there could be more!!  Maybe some indoors perhaps.ngeehe. i guess its baby friendly too :)
Space: its spacious alright but I'm tired of walking and climbing up hill to the adult rides.  huuu huu




Later, around 2pm.. we left the place and head for McD near by (drive thru) and checked in our hotel.


we stayed here

 groupon discount, 2D1N stay with Melaka River Cruise tickets for 2 for RM158 : http://www.groupon.my/deals/melaka/Best-Western-Wana-Riverside-Hotel/716958018


we took city view but we could still see the river view




yay!.. another good thing in a hotel when traveling.


the bed- super queen . enough for 4of us :)


Kids were tired but when they saw the bed, quickly jumped like never before. hahaha






another angle



hey, caught the cruise
(al maklumlah.. first time nak naik kapal hee..)





a brisk walk that evening. it was so near the hotel.
 ( senang for  those yang bawak babies n elderly)


lalalaa



the hotel from below





walking and walking along the river








tonight we're gonna fetch a boat here. Its so near to the hotel. best best best.
we even purchase the river cruise ticket through the hotel. good service. thumps up!



feeling romantically , dinner beside a river..
 wah Italy gitew





Foods comming




This sizzling yee mee.. was nice:)


At 8pm, the boat was ready.. and we'r ready for the river cruise. Sit back , relax and Makan-makan angin :0

With 45 min ride & u can see a lot of interesting old and new building along the way. It offers a quick glance of this historic town along the river.








its said that the river was the main artery of trade for Melaka in its heyday when it was bustling with traders from all around the world.










The boat stopped here and some people drop off here.
 i think its somewhere near jonker street, but we didn't drop off as we had kids plus atok and nana would be very tired to walk a long way back to the hotel.( hope some day.. melaka again huh...pffftt)




 Some buildings from that era still stand majestically by the river, which is also lined by old villages, or kampungs, and modern day buildings. Price wise is reasonable & not expensive, just RM15 (foreigner adult) or RM10 (Local adult). 




 one can see menara taming sari



Aisyah hannah was always excited to jump off the boat..haihh


 hello kg mortem..




 lots of connecting bridge



 and murals







And we.re back at our hotel. Time to sleep..heee











 The next day.. after checked out, we took the beca ride (trishaw) around the red building in the city before we head home. ( first time again.. jakun sket la kan hahah)












Thanks to FIL sebab belanja.. yay!. alhamdulillah :)




Till then bye bye..
hope to see in another vacation hee

Oh, here's my review for Wana hotel:
Price: ok for me but better to search n go for discounts
Location: nice!! its so near the river, if you're intending to spend a river cruise its a great place to stay :) there are food stalls -but would need to walk a little
Food: was great. i enjoyed it :0
Room : had iron&iron board liked it. spacious :)
Toilet : it has a bathtub if you want to know.hehe