Saturday, August 31, 2013

Raya hari tu..(entry dalam simpan)



Masih lagi mood raya..hee..

Ada satu jumaat tu tetiba dapat call member.. dia nak datang rumah.. haha I mampu gelak je laa. Sebab rumah bertebur.. pastu masa tu tgh sakit kepala. .. demi sahabatku , kamu wajib singgah jugaaa sebab sudah berdekatan rumah i..hehe.



 


 Hati berdebar-debar sebab member ni lama gila kot xjumpa.. hahah.. pada masa sama syukur juga sebab sudi datang.. walaupun dah midnight..jam 12 malam kot ! hehe.. ( xpe raya la kata kan). 

 Tapi saya kan sakit kepala.. so belasah tido dulu , dekat jam 11.30 terjaga haha teringat member nak datang..kikkih. ada hikmah dia nak datang memalam sket.hehhehe..







Gumbira dapat jumpa ko, dah taw rumah leh la lawat selalu ya… dan kebetulan pula ahad itew free kami pun nak buat kunjungan balas ke rumahnya di bukit beruntung..best-best., seronok dapat bual-bual gossip2..hehe..

 



semoga bertemu lagi sahabat.. amin. 
citer raya memang takkan abes..haha
till then bye.







Friday, August 30, 2013

Cerita raya yang belum sudah...

Ini sambungan cerita raya yang belum sudah...

Macam tak cukup pula raya sebulan untuk melengkapkan ziarah menziarahi terutamanya rumah sedara mara .. aku yang sibuk ke, mereka yang sibuk ke , kami semua la sibuk...hahah... masing-masing ada komitmen yang tak sudah-sudah. Lumrah la tu.. Berkorban masa dan tenaga  untuk komitmen itu.

Redha dan ikhlas ( peringatan untuk diri sendiri) dan bila ada masa free masa tu rase nak spend masa puas puas untuk diri sendiri dan keluarga sendiri...itu pun tak puas. Tapi apa-apa pun, ziarah menziarahi tu kan tetap boleh diteruskan , tak semestinya bulan Syawal jerr.. (sekali lagi , peringatan untuk diri sendiri..). Tapi tak boleh laa aku ucap selamat hari raya semasa nak bye bye.. eh!




Si aisyah rajin melayan paklang nya yang datang beraya.. Rumah sangat lah huru hara sebab masa ni betol-betol baru balik dari kenduri di serdang ditambahnya dengan jem ya amatt... stress betol. Anyway, pasti ramai pernah keadaan begini, sama ada baru pulang dari berjalan-jalan luar dengan family atau baru saja nak keluar , ada tetamu datang.heeheee.. sekali lagi... mesti orang akan cakap, standard la tu.. hahaha.
 ( rase kan..pfftt...)



 Haziq gemar dengan baju berharga ni... jauh datang ni..Nana kepong beli dari pontian taw. haaaa.. baju raya baju spiderman.ko.. ahhaa...amik esok dan esok2 tak mahu tanggal.. apa kes?hehe.


Sekitar 21hb ogos, berangkatlah adik keempat dalam family iolss ke Madison,USA untuk menyambung pelajarannya. Kali ini dia pergi belajar sorang-sorang selama 5 thn insyaAllah. Moga dimudahkan segala urusan.


So liputan di KLIA (malam hari ) adalah seperti berikut...kikihh...


 Budak-budak ni, suka nya dengan escalator tu..




" Hurry up Mom, we're missing the plane already!"





 "Uh..humm... hello!! "


 Haishhh .. itu pun leh jadi mainan.. tapi diorang suke betol dengan ruang yg luas kat airport nih.. lari lari.. adoiii




 Main kejar-kejar.. nampak tak muka stress tu.. adoiii
...grrrr....




  Mak Cicik nak pergi belajar jauh .. nanti kita facetime yeh!
sobs sobs sobs





 ececehh.. nak jugak interframe..hahaha
OOTD: cargdigan and long shirts :  from Uniclo..loving it!
Shawl : korek almari.. en pejal pilih..pffttt... :)





 Diskas.. pasal vietnam kah? hehe




Ramai pula sedara mara yang sudi menghantar.. terima kasih bagi pihak :))
Bab support memang awesome!!



Rakan-rakan yang datang nk bye bye sambil bg hadiah kenangan..(photobook)  ececeecehh...




Si kecik ni pun nak ikut jugakk..hehe




Maka its time to board...bye bye safe journey  :)








 bye bye
Balik malaysia kang, haziq dah sekolah dah..(insyaAllah). 
hehe









Updated blog-


Maka dalam masa dua hari waktu malaysia, tiba lah si peyya di madison sana...




Just arrived! alhamdulillah




This is the house she'll be staying during her studies!.. cayok-cayok!! 






Gambar dari peyya
sekitar rumahnya/university
 


 


 
Gambar dari peyya 
"macam best je , macam best je"  hahaa





ps: seronok plak dengar orang/rakan-rakan sambung belajar.. tapi bila fikir diri ni bila laa nak sambung.hehe.. riso xlepas je,.hahaha...bley kikikikihh.. anyways, kpd kawan-kawan yg sambung tu semoga selamat semuanya :))


bye





Thursday, August 29, 2013

Syawal 1434

Alhamdulillah..bertemu kita lagi..

Salam readers.. rindu tak? keh keh keh..

Sekadar perkongsian saja.. coretan al kisah raya tahun ini. Seperti perjanjian ( sejak kawin la kot), tahun ini giliran en asben iaitu bermula hari mantai (hari sebelum rayo..) hingga lah pagi hari raya pertama... Diikuti belah saya (wah bahasa baku) pula sebelah petang raya pertama itew jugaks!.

Akan tetapi, taska budak-budak nih ( kemain lagi.budak2..haaha. ) sudah pun isytihar cuti seawal isnin 5hb hari tu, maka kami semua telah pun berkampung di rumah mertuaku (mama) di Kepong pada minggu tersebut..( untung 2 hari di sana cet...) eh berkira laa.. kang tak adil pula..hahaha.. boley gitew?. I dah rasa homesick yang ntah hape tah minggu tu..haha ngada-ngada tak. ? weks!



 Ini budak suke laa membantu uli kuih/tepong.. bakat terendam nih ( dari siapa lagi kalo bukan dari nana dia hehehe)


Hambik kau


 Ayak sekali dengan ketip karipap tu (eh betul ke nama dia)..kikih


  Macam-macam gaya laahhh



 Rabu itself memang plan cuti supaya boleh tolong mama.. tapi biasa laa dengan si kecik yg kuat nyusu nye.. pastu nak dokong je dengan kitew.. eh.. saje taw tak bagi i ke dapur (alasan)..huuu tak daapat tolong banyak. Nak curi tengok resepi pon xsempat.. sedey :( bilo la nak blajar masak neh..adoyaiiii...Tabik spring berkali-kali sebab mama memang superwomen..zast cepat je dah siap periuk sana sini rendang yang dua macam tu, kuah kacangnya, nasi impitnya, kuah lontong & ayam masak kicap. perghh.. tak perasan camne leh siap smua tu..heee.teruk tol (padahal ada je saya kat rumah tu.. dah tu layan kanak2 ..haihh..). selesai pukul 4 dah siap semua..boleh relax2..


 Rendang in the making.. (sempat lah tolong kacau2..haha)




 Malam raya.. ( sedang takbir berkumandang),  masa ni lah seronok lepas buka n solat nak p bakar duit (main bunga api/mercun yg dibenarkan aje). Saya feeling2 kanak-kanak kejap.. suka betol lah kan.
 lompat lompat...nak ajak budak2 nih main.


 Ini la akibatnya tak tidor siang hari.. Kan saya dah cakap dia bizi main dengan i.. eh, gusti2 main toy.. saya yang over... bila lagi nk spend masa..huhuu....tu pasal xsempat turun ke dapur



 Takpe .. lagi sorang syok lah dia conquer hehe





 Mak aii.. nguapp ko.... itew paksu tengah cuba untuk kejutkan haziq.. 
hasilnya... zzzz juga keh keh keh


Pagi raya 1 syawal tahun 2013, dalam jam 8pagi tu siap2 kan mereka berdua.. pastu bagi mereka leka main ipad atoknya..haha.. ngelat. :P. Sementara kaum lelaki solat raya..ini la ragam diaorang. macam taw2 je raya. seronok kemain. pabila jam dah dekat pukul 9.30am, baru hidangan di keluarkan.. ( perot dah lapor.. nak serang meja dulu pagi pagi tadi cam segan..hahaha.. kalo rumah mak den , dah serang dulu.. i kan sopan ..pffttt...).


 Time mood baik.. boleh laaa tengok sesama..kalau tak.. jangan harapppp



 punya la mengalah si abangnye..tapi last for few minits je tu..hahaha.. lakonan semata




 Eh , time ni..punya la merayu nak keluar rumah... nak main luar..ishh ishh...



 Joget-joget siap.. apo kono laa 





 Orang laki dh balik dari solat raya, tapi saya masih pakai baju rumah.. ahhaha.. pastu, di suruh oleh en. pejal cepat pakai baju raya nak amik gambar..sementara budak2 tengah ok neh.. haih... ( aku ckp, ade nk g beraya ke pagi nih?.. sbb kalo xde, malas nk pakai.. sebab rimas la pula kan.. nk layan bebudak nih , comot la , toilet la etc.. baik pakai baju rumah jer).

Anyways, semua pun lepas solat raya.. bertukar baju rumah... hehe... sebab belum nak beraya lagi. so gantung baju lah. Maka saya la antara orang yg layan cerita raya yang merepek di  tv2/tv3 pagi hari..hehe.
(Masa ni, feeling homesick tak habis2 lagi.. duk teringat parents, siblings n kazen di seremban yang riuh berwhatsap beraya-raya 6 buah rumah..hamboih...)


 tengok budak-budak ni kerja kan paksu dia.. yg nyenyak tido di ruang tamu


Sedikit sedutan di belah saya, di seremban ( which im not there..sobs sobs.. terasa bertambah homesick i tell u..baahaha)

@ rumah nenek diah



wish i was here to join the crowd. 


mencik taw.. saye xde.. huuu



Mereka beraya rumah ke 5/6 kot..perghh.






Nenek diah with my siblings... jealous lahhhh weh :(

Sekian laporan dari mereka di seremban..huuuu. mencik!




Okay.. setelah lama melepak.. maka jam 5 petang.. bersiap-siap la untuk beraya.. yeah!!! ( hati i melonjak.. sebab raya kan.. kene laa beraya.. ehhehe)


 Mak sedara with anak buah



 Manjaaa betol.. pesal tah.. nak didukung je..



 selit-selit gak gambar kitew yang comott.. ya ampun.. 



 Abis rumah ini dikerja kan , biskut raya sepah2.. adoyaii




 Selesai beraya rumah di wangsa maju belah en pejal, maka lepas maghrib bertolak lah ke belah saya.. Kita ke shah alam dulu ( my mom's side). Seperti kebiasaanya, tiap kali raya pun, malam hari baru berkumpul. So tak gado di situ.. dh rutin raya. hehe.. Hati berbunga-bunga, tak makan pun xpe.. nak jumpe atok dan juga sedara-sedara yang riuh rendah nih. Tak percaya.. ? lihat saja telatah diorang..hehe


 With my lovely sister.




 Aisyah, maksu, deq nis, aien, and firah ( senyum sampai telinga pakai baju jovian..nak jugakk!!)



 Gegar-gegar semua.. haih..riuh tak ? ini semua poyo! ahaha


 raya kan.. apa lagi.. bergambar la keje hehe



 berapa kali da mau tangkap..semua gegar..hahaha gelak2 je haihh



 Selamat dapat selit.. kikikihh



Malam tu, dari Shah alam terus ke seremban.. yay!!

Esok pagi nya sebelum beraya sempat lah jenguk / beraya rumah nenek diah.
Dulu balik sekolah duduk rumah nenek sebelum abah jemput balik rumah.. best oo.. makan sedap2..haha. oohh zaman itew..Sakit pale, nenek urutkan.. wah. minum petang sure tak miss.. heheh.. manja dengan nenek betol.. i love u ...muah2..


Bizi tol nenek den ni haaaa




Orang dulu-dulu kan rajin.. ada saje kerja nak buat.. tu tengah masak apa la tu.. hehe...


 After raya rumah nenek, beraya la ke rumah sedara-sedara lain.. layan je la gambor.. raya la kata kan.. bergambar la keje ye tak..kenang-kenanganan...penting tu..  ( untuk orang macam aku yang suke benor belek2 gambar lama hehehe)


Tengok tu.. siap tapau..ishh ishh @ Kajang



 Kene sakat dengan mak sedara-mak sedara..kikikih.. @ sepang


Tak nak bukak boots haihhh.. macam-macam



credit from kak cheq.. kunyah jangan tak kunyah.. masa ni tunggu lunch rumah nek tam.


 Ahh finally, ke rumah pok long di enstek., nilai .  Syok betol rumah luas gini.. hahaha.



 Apa la duk ngadu kat atok tu


 Sembang-sembang



Kiteorang lepak enstek sampai le isyak..haha.. penat beraya la kata kan...

Akhirnya... balik ke rumah mak @ seremban.


 
 eh nak jadi ultra man pulaaa..heeheee

 TRy to snap family photo..with firah especially.. since dia dah nak g US, smbung belajar..hukhuk


 hoii huru hara.. xbagi chance nk cunzz haihhh.. geram tol!





 Sekian kisah raya pertama kedua kami tahun ini... selanjutnya.. kalau rajen saya kongsi.hehe

Dan

Masih belum terlambat.. nak ucap. Selamat hari raya semua!!..