Thursday, July 2, 2015

Ceritaku di Okinawa, Jepun part 2

.....SAMBUNGAN....



Sambungan cerita ke Okinawa , tak banyak nak coretkan sebab dh lama tinggalkan draf ni.. 
haha,  ni bila mengantuk dan tetiba rajin fuh fuh.. mana yang ingat je laa kennn  ,
Nah bacaan buat siblings yang berjauhan tu, nak borak syok bizi je kakngah neh..kuang kuang...




..layan..








 Sewaktu nak naik flight ke Osaka..
 Ya Allah betapa seram sejuk naik kapal terbang sebenarnya.
Masa ni... just pray and tawakal je... mohon perlindungan dari yg ESa.....





Antara makanan flight selama 8jam itu.  syok betol makan ..
paling dasyat laju benau org sebelah ni abes makan. hahaha jgn mara aaaa..





Alhamdulillah.. sewaktu menaiki flight MAS.. ada ruang untuk kami solat.. gigih juga la amik wuduk dlm bilik air yg sempit.. hehe.. goyang2 pun ada.. hee.. apa-apa pun mari sama-sama berusaha menunaikan kewajipan ye dak dalam apa jua keadaan.. hukhukhuk






Lepas flight ke Osaka kami transit kejap je, then bergerak ke terminal domestic untuk ke Pulau Okinawa. Frust jugak sebab xsmpat tengok bandar Osaka...cuma sempat keluar airport sambil hirup udara yang 4 darjah celcius ketika itu... (pulak tu tak pakai baju sejuk sbb aku diberitahu Okinawa xsesejuk smpai salji,hahah bajet xbwk la yg tebal2 haha...jimat ruang)





 kawaiii.. kami disambut oleh agen mewakili JICA.. ok la kn .. kalo x mau sesat barat.




Puas dia mengira mana 15 orang peserta, pulak tu lagi 3 mana tah pergi.. aku ckp je... " smoking area".. hahhaha




see... asyik nk bergambau jeee.. hahaha.



comey kan..hehe.. psst : Yana tu pun comey..kikikihh





ketika menunggu flight




Waaaaa , dalam flight menghampiri bumi Pulau Okinawa...

Selesai mendarat , terus ke pusat latihan JICA dengan kenderaan yang disediakan. Maka pada saat ini, aku rase kan macam xpercaya jejak ke jepun nih.. hahha.. ALhamdulillah diberi peluang...






Maka bermula kursus Policy On ICT di Okinawa,Jepun selama 18 hari di sini.





Selesai urusan pendaftaran , mari kita jenguk bilik di JICA sini.




 memang minimalist.. kocik yo bilik air dio..haha



 Katil dan ruang boleh dikatakan selesa :)
 Rase cam nak tido.. tapi hati membuak2 nak tengok tempat orang..hahaha terus join kawan-kawan lain untuk sight seeing.. kemain! haha

koridor ke bilik-bilik



Gym pun ado! masa je xde nk singgah... hahaa


 
 Maaf gambar goyang..ni rupe kantin dr atas..


 Ni pula kaunter kantin di JICA
belah kiri tu kaunter makanan, tengah kaunter bayar "kad makanan" yg diberikan JICA. Belah kanan sekali tempat amik makanan... tetiba teringat acik kantin memanggil " B Dozou!!" hehehe..






 NAh antara lauk pauk di kantin JICA .............






 Ni rak lauk pauk pilihan hari-hari.... tapi kene bajet juga laa sbb kami dibekalkan masing-masing kad makan  sebagai ganti duit makan hari2.


suasana makan time di kantin.. lapo lapo




 Selamat makan yea.

Tawakal dan makan baca bismillah



Tak lupa pula ada kemudahan lain di sini seperti swimming pool, basket ball court, & badminton court .. malang nya dikatakan musim sejuk si sana, so pool ni ditutup ketika kami berada di sana... huwaaa sobss..



 OK, mari kita usha diluar pula.. mari lihat keseronokkan bergambr dengan sakuraaaa...heee


 Ni tempat keseronokkan "smoker guys".. tsskk tsskk sabo je laa.. menjadi2 smokingnyer.. haihhh






 Posing bersama teman-teman baru dengan sakuraaaaaaa



 
 The girls friends... eh... mana helen.. geget kang.. lari ye. hahaa


 jejaka dalam group kami.. sebahagian yang tiada tu.. g smoking ler tu.. pffttt.....



awwwww



Setelah puas bergambar kt kawasan dalam JICA...mari kita jalan2 ... luar kawasan jap.. layan..




 Masa ni kami sepakat untuk berjalan-jalan di luar .. sambil nak cari rumah nobita.. heh   heh





Semua dh ready.. dh macam rombongan cik kiah dari awal haha.. chop,  hudaa cepat! hehe



 walking and walking





 Si comel lagi ceria ni.. mari aku kenalkan.. miss Huda!!.. seronok melayan dia neh.. haha





tsskk tsskk..sempat lagi berasap!.. hishh..





ralik bergambo..tengok hujung tu.. jejaka2 dh tinggal kan kami hahaha






 Akhirnya. satu satu mall yg paling dekat dengan JICA nih.. boleh laa cuci2 mata weolss!! ahaks!.





.. Sekian, penceritaan yang xberapa nih... 
....maka berkursus lah kami seramai 15 orang malaysia di sini...


 
...till then bye...














1 comment:

Feel free to drop by guys! :)