Sunday, June 28, 2015

Ceritaku di Okinawa, Part 1

Assalammualaikum..

wahh lama sudah tidak menulis, ngomel-ngomel di blog. Al- maklumlah hal-hal huru hara dan kebizian . Apa-apa pun , marilah kita berSyukur atas segalanya...Alhamdulillah..

Dah hujung pertengahan tahun 2015 pun, hehe. Macam-macam cerita dah berlalu. Rase basi pula nak menulis.hahaha. 


Awal tahun ni aku telah ikuti kursus security ICT di Okinawa, Japan ( nama penuh : Young leader Program For Information Security Programme). Pengalaman berkursus di luar negara dengan 15 orang malaysia dari agensi lain. Ni suatu yang baru !! ..haha. Kalo ikut kan kursus luar negara (biasanya yg berkaitan meteorologi) hanya 2 atau 1 orang saja wakil dari malaysia !. hehe. Kali ni memang lain lah..hehe . terbaik :)




Kursus ni dibiayai sepenuhnya oleh kerajaan jepun atau lebih tepat JICA-Japanese International Cooperation Agency. FUhh terasa sungguh kagum dengan kesungguhan diorg nih. ngee. Kursus ni fully sponsored, so tempat tinggal kami di hostel JICA , dari makanan di sediakan @cafe ( alhamdulillah halal kt JICa Okinawa) hingga lah ke elaun diberikan. yay!


Sewaktu orentasi.. dua hari diorg sekolahkan kami pasal sejarah Okinawa dan jepun.. perghh..


Kisah dari  bertolak sehingga la tiba di Okinawa dan seterusnya pulang ke tanah air  memberi pengalaman yang kelakar serta indah apatah lagi telah membuat hati nak duduk je kat sana. eceh!!


Ada juga geng sailormoon yg membantu dalam orentasi kami di hari-hari awal kursus .



15 kenalan baru ini dari pelbagai agensi telah sama-sama berkongsi pengalaman kerja di tempat masing-masing sewaktu pembelajaran. Al maklumlah kursus itu ade je group discussion dan presentation lepas lecture.. hambik.. hahaha. Kalo tak kerana peserta2 mesia tu, konfem aku hanyut dalam mimpi . Kalo bab tajuk yg serabut, aku totally lost.. terpinga2.. huhu. Boleh kata kan almost / banyak yang aku belajar dari diorg ni. Oh ya, dlm reramai peserta malaysia ni, ada 5 orang yang bukan dari field yang sama. Maksud aku field yang sama adalah field ICT. Puas juga la soklan-soklan yang tak berapa bernas aku ajukan pada diorg. Dan puas juga la diorg explain...hehe... THANKs korang!! caya lah!. 


haa tengok tekunnya kami mendengar taw  :P


Aku dah weng sangat.. allergic kalo dalam kelas2 nih..bahahaaha..

Sewaktu dalam lecture, rakan-rakan sekelas memang suka mengajukan soalan pada lecture. .. pastu macam-macam pulak tu, tp mmg superb lah, sampai lecturer pun fenin nk jawab. Kalo diikut kan, asyik berdekah dekah je tengok ragam soalan-soalan diorg., yg tukang pak lawak pun tak kurang juga.. hishhh.. sabo jela... tapi oklaa sekurang-kurangnya tak lah kengantukkan aku jadi kemaruk...


Kursus kami diakhiri dengan penyampaian sijil dan bergambar-gambar hehehe...jgn marah aaaa . 


.............layan penggambaran di akhir kursus..ekekeh..........





ni yg kat tengah tu ,.. yg tgh tunjuk kuasa mangakusapo... ialah ...Mama chie kami, 
cute org nya.. dia lah menjadi urusetia sepanjang kursus kami. Layan je permintaan kami.. umpanya ibu kami lah ketika di sana... alololo ...gedix tak.hehe. 





Ni pula mr. kobi.. ejaan mr. Kanzo Kobayashi .. tapi selalu di salah sebut mr . kau- bosan. hehe... haip xbaik.. :P   Dia ni lawak juga orang nye... ade juga bagi lecture satu dua. Kalo kelas kami yg lecturer xreti berbahasa inggeris, mr kobi la jadi translator... tapi kekadang tu.. apa dia translate aku pun xberapa nk faham..hehe.. ni buat aku terfikir banyak kali nk stadi oversea neh,, hahhaha


Oklah, hapdet buat masa ini. Banyak kalo nak mengarang kisah yg pelbagai.. dari kisah kejakunan tangkap gambar dengan sakura, kisah rombongan cik kiah kami yang salah naik bas..kuikui..ditambah pula tahap ketidak fasih kami seramai 15 org ni menggunakan syiling jepun masa naik -turun bas.. dannn,, seterusnya menyebabkan kesesakan lalu lintas (sbb bas berhenti lama sangat!!).. hahaha.. sabor jelaa.. pastu  kisah makan berjemaah di bilik pantry hostel JICA sebab lewat balik dr outing  da cafe JICA pun dh tutup..kuikuikui. macam-macam!! 

Gambar jalan-jalan bnyk tak terpilih gamaknye..hehe. 

Anyways, its been a great time here in Okinawa...till then bye

3 comments:

  1. Assalamualaikum..mcm best tgk awk sertai program ni..blh tak bg tips atau mcm mn awk blh terpilih. yang paling best klu awk boleh kongsi borang JICA yang awk isi..hihi..actually, sy pn apply program ni tp dukacita dan x berjaya..hrp2 dpt berkongsi. klu tak keberatan, boleh emelkan contoh borang JICA yang diisi ke aimiruzaini86@gmail.com. Thanks dear.

    ReplyDelete
    Replies
    1. meh nak tolong jawab bagi pihak tuan tanah...

      hi hi hi... (zu... mintak ijin)..

      tips dia - isi je borang baca doa tawakal dan submit.
      seriously.
      paling penting kerja hakiki memang perlu relates dengan kursus yang dimohon.
      cuba lagi ye aimi..

      Delete
  2. ZUUUU... nak gamba ramai-ramai dengan mama chie plisss....
    pasaipa kita tak jumpa pun picture tu...

    eh btw, nama aksi tu mangakusapo ea...
    ooo

    ReplyDelete

Feel free to drop by guys! :)