Sunday, July 17, 2016

Flower girl lagi?? @ mak cicik kahwin

Lepas berhari raya... memula kebizian rumah panchor, seremban sempena majlis peya a.k.a mak cicik yang akan berkahwin hee.. Untuk kali ni, majlis buat kat dewan di putrajaya, tapi untuk majlis nikah abah masih nak kat rumah diaa..  ( itu pun kalo boleh kenduri nak buat kt rumah panchor jugek! haihhh).

Yang seronok belah pengantin perempuan (our side), sehari sebelum majlis ada panggil orang buatkan inai.. maka ramai laa nak join sekaki...hehe termasuk laa iols!



uu kemain dia ...
 orang pertama buat inai. nena henna yang buat inai dah tibah di rumah jam 3.30 petang tak silap masa tu.
Masa ni pengantin ke KL ada urusan bajuuu  pengantinya ... adoiii.. macam-macam hal. Lasti minit siap taw..Siannnn, jarak jauh nak antara benua cam ni la, nak deal urusan kahwin memang kene tabah. 
Anyways settle dh cik oii.. alhamdulillah





 To kill the time semua pun pakat berinai... mana laa si pengantin tak tiba tibaa lagi hee..







ehemmm ehem.. layan jugakk mama nyeerr hahaha






 Dalam jam 5.30 petang gitu .... Haaa datang pun..pengantin! hehe
 selamat orang buat inai tu kitaorang layan ahaha...



 Hura hara sana sini , kemas itu ini.. kepoh sana kepoh sini... maka siap-siap la semua untuk majlis nikah esok...


Persiapan untuk pelamin nikah .. lewat gak datang dekat maghrib gitu.. jauh datang dari Subang




 antara hantaranya belah laki



 



 sejadah dan Al-quran



Hantaran belah perempuan





taddaaa... Pelamin dah siap.. yay




Pengantin kebizian dengan lap top haihhhh... booking apa lagi la tew? hee





Pengantin berjasa jap gosok baju abah mak ahahah




Sebelum majlis.. ini budakk mestii nak join mekap mekap nih, mujur tukang mekap rajin melayan budak kecik... hee





Ketika majlis nikah Nur Zafirah Zaidan & Muhd Zulhilmi Ismail





YAy... Tahniah korangs. 
Semoga bertabah dengan long distance relationship as husband and wife.
 Doa bebanyak untuk kebaikan masing-masing. 
"Together forever, never apart. Sometimes in distance, but never in heart."
..ecececehh...
#mogakekaltilljannah aminn







Bersama pengantin , amik seri kerana tak berapa nak seri dah aku neh ahaha




Baju aisyah n haziq repeat je... hee jimat jimat..








Berangan jadi princess letew...





 
posing wajib gitew dengak hakak hakak ahaha..!





Bersama sepupu sepupu yang merengss hahaha..
dap!!
eh , mana "do the ju ju dance yawl?"


Alhamdulillah selesai majlis, lepas magrib ramai lah rombongan ke putrajaya untuk tengok Dewan Sri Siantan. Seperti biasa iolss duk rumah nak jaga bebudak budak haahaa..




CUkup main main dah tu.. jom tido.. esok ke dewan. Ada kerja menant aisyah lagi .. hee
Flower girls again ?!! request by pengantin taw hahaa




Esoknya, cam bisa bangun pepagi berebut-rebut mandi dan bersiap ke putrajaya. Pengantin selamat tido hotel dah ahahha..













 Nah.. mukadimah userer-userer
Tema kali ni rose gold hiks




Okay flower girls and boys dah standby untuk rehersal.. hee





tak sabar-sabar dah tu haaha






Ada pesanan pesanan terakhir dari maklong zaila.. ekekek
Masa ni aku dah lari dah tak nak tunjuk muka, kang semua nak " mama, mama" ahihhh





Sebelum pengantin datang cepat-cepat bergambar..walau pun huru hara.. hahaha




Mekasih keng kawan yang sudi datang...





Dapat juga jumpa geng Manchester.. gila berpuluh-puuh tahun tak jumpaaa aaaa






Dapat juga jumpa geng Okinawa neh.. mini reunion la kira nya.. Makin muda je semua hahaha, iols dah macam kepamss kejar anak sana sini haha
 Yang lain , lain kali ada rezki  , kita jumpa ya




HOkay... ketibaan pengantin bersama flower girls and boys ,... yang mana tidak dipimpin mak apak (as per resuest pengantin) ahhaha kemain ko yah! hahah.. Tapi salute laa.. displin pla kali ni.. hahha 
Terbaik laa anak buah mak ngah neh!! muax!



wahhh gitew



Pelamin besar.. haha barisan flower girls and boys naik ke pentas hee
Yang takde dah tak zabar nak berlari-lari la tu hahaha






 Peya & Zul
COngratulations!!
Mereka berkawan masa zaman belajar di Penstate, US.








Syukur pada yg Esa, majlis berjalan lancar. 

Sebelum dewan ni tutup dalam jam 4 gitu, cepat-cepat kiteorng bergambar. Agak strict kan kalo dewan, ada timing, so harus cepat! hehe.. Kenduri masa raya rase macam open house hee . Parents pun dapat jumpa kawan-kawan lama , seronok tengok heee. iolss pun dapat jumpa long long fwenss hee..yay.





Kepada sedara mara, family and friends who are always there to support and giving out thier love to each event, i can't thank enough. 

Masya ALlah.. May Allah bless all you amin...







Okay time to go home 
...Back to Shah Alam... 


till then bye

Wednesday, July 6, 2016

Raya 2016

Fuh... tahun di tunggu tunggu.. haha kesengalan apakah?  Raya tahun 2016, jatuh beraya sebelah aku, hip hp horeyy!!.. hamboihh nampak x , nampak tak , perangai ke-homesick-an itew ahhaha....


Layan selfie je laa.. sila jangan muntah yunk.. heee




Sebelum berangkat ke kampung, iols kene la kemas rumahhh.. So, kali ni first time amik upah orang cuci rumah. Ade la dapat contact dari jiran. RM60 ketika itu , dari jam 8.30-12.30 dia buat kerja. aduhhaii rumah tak banyak barang pun lamaa ye x. haihhh...

mengemas bilik mainan

Review orang cuci rumah: rase cam nak kemas sendiri lagi puas hati hahaha, sebab bahagian besi grill dan tingkap sure kite tenyeh lebuh dan banyak kali untuk bersih kenn.. hehe tapi ok gak laa dia kemas & cuci toilet puas hati la, smpai dinding2. , mungkin perlu second round cuci rumah or kene kerap cuci rumah..supaya rumah sentiasa dalam keadaan tak berhabuk, huhuhuu. Problem nyaaa bajet laa.. haha .... kaching $  kaching$...




Settle rumah dikemas, pack barang balik kampunggg.. yay!!









Malam mantai : Macam biasa semua adik beradik abah akan kumpul untuk berbuka malam terakhir di bulan mulia ramadhan 1437 H.


Nenek diah bersama mak long, mak cik dan cucu cucu bersama-sama menyiapkan hidangan berbuka  nasi impit dan rendang untuk raya  esok!! yummeh!!




Selamat berbuka uolss.. sambil tu borak borak , macam-macam nak ngadu hahaha
... yang mens nak pergi pasar mantai kat senawang , pasar ramadhan terakhir mana tahu kot ada barang lelong murah -murah... heee.
Dalam jam 10 malam , maka pulang lah semua untuk hari esok..heee .





RAYA 1437 H 

Esoknya.. cepat-cepat siapkan bebudak , berebut bilik air lagi haha . Aku tak dapat la solat raya sebab nak jaga kids kat rumah mak.. huhu. nak wat camno.. anyways, kite enjoy je raya. hari untuk gembira katanya ken.





HAbis solat raya , semua berkumpul di rumah nenek diah.
 Yang si aisyah dah warm up dengan kawan baru..,seronok la tew






Kali ni, daapat rakam suasana raya kek soromban..yay! haha...
Beratur semua untuk sesi bersalam salaman ikut turutan hee
Haaa tu bakal penganting berbaju pink hahaha , baru tiba dari US semalam heee.
Balik Malaysia untuk raya dan kahwin jeng jeng... 
pastuuu cuti sebulan jaa then kene balik ke sana setelah selesai urusan hee.. cayok2.. 
All the best lil sister- be tough in the rough!! 











Ni pun adik laki... dalam diam nak kahwin juga hee.. bakal pengantin ujung tahun.. heee








Aww.. salam dengan nenek , macam-macam dipesan nya.. heee
. AL fatihah untuk arwah atok wahab.. 








NAh... terbaboomm.. sebeleum menziarahi rumah nenek nenek sedara lain .
 And the count beginsss.. AKu seronok je jalan jalan macam ni... haha ada orang letih..kihkikih. Memang letih tapi seronok lah. Masa ni dapat gossip dengan nenek nenek sedara lain heee.. pastu dapat makan rendang dan kuah kacang yang macam-macam versi..heee






Alahaiii.... si kecik tuu
 Amyrah as usual nk menyusu.. adehh. Bagi chance la mama nak cun hari raya .. haha.
 Terpaksa la selekeh di hari raya huwaa huwaa..








haaa yang baju merah belakang tu pengantin baru heee.. mari berkenalan rumah nenek nenek soromban ye heee.. 

1st stop rumah tok itam... sini menu dia each year nasi briani dan kambing.perghh. tu yang kalo bukan giliran aku, aku homesick! kah! ngade!







 Bersebelah rumah tadi, rumah tok ude pula. 2nd stop jadi nya .
 hee seronok betol rumah banyak tanah ni.. huhu huntang laaa hahaa






Apa aje la babah diorang wat story kat haziq masa kat rumah tok ude ni.. hahhaa



nexttt housee....




3rd stop : Rumah nek su... biasa sini ada satey kalo raya hahaha
kuih muih memang kene je dengan tekak iolss ahhaha...








Amyrah masa ni dah flat dah.. al maklum lah time tidur dia ni heee












Next stop 4th, : Rumah nek ngah...  kuah kacang memang thorbaikkkk. 
podeh orang nogori memang pasti hahaha





 Rumah nek ngah ni confirm ada 2-3 jenis kek. dari kek buah hingga ke kek coklat.. haha mari menternak lemakk





 The  BOys dah flat... mentang-mentang rumah nek ngah ni sejukkk.. rumah papan yang memang sejukk tataw nak explain heheee.. makan tertido laa depa ni. 


tu si afiq tido dalam imannn haha.. oh ye sila support group dia ye hehe fox wana fly!!! . Cuba laa dengar lagu indie diaorang heee.. pengaruh the strokes , artic monkeys etc tapi versi tempatan :) . not bad. All the best bro!





 AMyrah cakap " i can wait  here till u wake up daddy" haha 
Bagi can mama makan makan makan... hee






 Seldie dengan nenek ngah... laaa mata tertutup plaaa





  Nexttt stop : Rumah nenek cocok. haha lawak je nama tapi tu la nama panggilannya.. mungkin sebab melatah dia yang kuat maka melekatlah nama dia hee.. BUdak-budak memang suka part tangga ni.. heheh.. apa yang best aku pun  tataw.






 nazim a. a.a penganting baru termengah mengah makan non stop dari rumah ke rumah hahaha.. jangan sakit perut sudah balik kang hahaha







Rumah nenek cocok ni, kuah kacang pun superbbb sebab dia katerer kot haha tukang masak heee.. memang best lah. syukur masih dapat rase masakan nenek nenek sekalian . alhamdulillah. Prob nye, iolss juga yang tak reti masak hahahaha.


Jam 3.30petang, Alhamdulillah settle round boleh balik rumah mak hee.. rehat kejap, lepas asar bergerak lah ke sebelah asben pulaa... ke keyel kitaaa







Di kepong pula, MIL dah siap sedia lauk malam untuk makan bersama.. tapi semua dah tak berbaju rayaa huhu.. perasan beraya bertukar menjadi biasa.hee.. kalo ikut aku nak je pakai satu hari smapi busuk hahahaha.. mandi pakai semula la hehe. ANyways , lain orang lain cara nya kan.. APa apa pun... enjoy makaann.. hikss







Kuah lontong, rendang dan ayam masak kicap menu wajib di sana.. Sedappp laa kan.. of cos hahah




...till then bye..