Wednesday, July 6, 2016

Raya 2016

Fuh... tahun di tunggu tunggu.. haha kesengalan apakah?  Raya tahun 2016, jatuh beraya sebelah aku, hip hp horeyy!!.. hamboihh nampak x , nampak tak , perangai ke-homesick-an itew ahhaha....


Layan selfie je laa.. sila jangan muntah yunk.. heee




Sebelum berangkat ke kampung, iols kene la kemas rumahhh.. So, kali ni first time amik upah orang cuci rumah. Ade la dapat contact dari jiran. RM60 ketika itu , dari jam 8.30-12.30 dia buat kerja. aduhhaii rumah tak banyak barang pun lamaa ye x. haihhh...

mengemas bilik mainan

Review orang cuci rumah: rase cam nak kemas sendiri lagi puas hati hahaha, sebab bahagian besi grill dan tingkap sure kite tenyeh lebuh dan banyak kali untuk bersih kenn.. hehe tapi ok gak laa dia kemas & cuci toilet puas hati la, smpai dinding2. , mungkin perlu second round cuci rumah or kene kerap cuci rumah..supaya rumah sentiasa dalam keadaan tak berhabuk, huhuhuu. Problem nyaaa bajet laa.. haha .... kaching $  kaching$...




Settle rumah dikemas, pack barang balik kampunggg.. yay!!









Malam mantai : Macam biasa semua adik beradik abah akan kumpul untuk berbuka malam terakhir di bulan mulia ramadhan 1437 H.


Nenek diah bersama mak long, mak cik dan cucu cucu bersama-sama menyiapkan hidangan berbuka  nasi impit dan rendang untuk raya  esok!! yummeh!!




Selamat berbuka uolss.. sambil tu borak borak , macam-macam nak ngadu hahaha
... yang mens nak pergi pasar mantai kat senawang , pasar ramadhan terakhir mana tahu kot ada barang lelong murah -murah... heee.
Dalam jam 10 malam , maka pulang lah semua untuk hari esok..heee .





RAYA 1437 H 

Esoknya.. cepat-cepat siapkan bebudak , berebut bilik air lagi haha . Aku tak dapat la solat raya sebab nak jaga kids kat rumah mak.. huhu. nak wat camno.. anyways, kite enjoy je raya. hari untuk gembira katanya ken.





HAbis solat raya , semua berkumpul di rumah nenek diah.
 Yang si aisyah dah warm up dengan kawan baru..,seronok la tew






Kali ni, daapat rakam suasana raya kek soromban..yay! haha...
Beratur semua untuk sesi bersalam salaman ikut turutan hee
Haaa tu bakal penganting berbaju pink hahaha , baru tiba dari US semalam heee.
Balik Malaysia untuk raya dan kahwin jeng jeng... 
pastuuu cuti sebulan jaa then kene balik ke sana setelah selesai urusan hee.. cayok2.. 
All the best lil sister- be tough in the rough!! 











Ni pun adik laki... dalam diam nak kahwin juga hee.. bakal pengantin ujung tahun.. heee








Aww.. salam dengan nenek , macam-macam dipesan nya.. heee
. AL fatihah untuk arwah atok wahab.. 








NAh... terbaboomm.. sebeleum menziarahi rumah nenek nenek sedara lain .
 And the count beginsss.. AKu seronok je jalan jalan macam ni... haha ada orang letih..kihkikih. Memang letih tapi seronok lah. Masa ni dapat gossip dengan nenek nenek sedara lain heee.. pastu dapat makan rendang dan kuah kacang yang macam-macam versi..heee






Alahaiii.... si kecik tuu
 Amyrah as usual nk menyusu.. adehh. Bagi chance la mama nak cun hari raya .. haha.
 Terpaksa la selekeh di hari raya huwaa huwaa..








haaa yang baju merah belakang tu pengantin baru heee.. mari berkenalan rumah nenek nenek soromban ye heee.. 

1st stop rumah tok itam... sini menu dia each year nasi briani dan kambing.perghh. tu yang kalo bukan giliran aku, aku homesick! kah! ngade!







 Bersebelah rumah tadi, rumah tok ude pula. 2nd stop jadi nya .
 hee seronok betol rumah banyak tanah ni.. huhu huntang laaa hahaa






Apa aje la babah diorang wat story kat haziq masa kat rumah tok ude ni.. hahhaa



nexttt housee....




3rd stop : Rumah nek su... biasa sini ada satey kalo raya hahaha
kuih muih memang kene je dengan tekak iolss ahhaha...








Amyrah masa ni dah flat dah.. al maklum lah time tidur dia ni heee












Next stop 4th, : Rumah nek ngah...  kuah kacang memang thorbaikkkk. 
podeh orang nogori memang pasti hahaha





 Rumah nek ngah ni confirm ada 2-3 jenis kek. dari kek buah hingga ke kek coklat.. haha mari menternak lemakk





 The  BOys dah flat... mentang-mentang rumah nek ngah ni sejukkk.. rumah papan yang memang sejukk tataw nak explain heheee.. makan tertido laa depa ni. 


tu si afiq tido dalam imannn haha.. oh ye sila support group dia ye hehe fox wana fly!!! . Cuba laa dengar lagu indie diaorang heee.. pengaruh the strokes , artic monkeys etc tapi versi tempatan :) . not bad. All the best bro!





 AMyrah cakap " i can wait  here till u wake up daddy" haha 
Bagi can mama makan makan makan... hee






 Seldie dengan nenek ngah... laaa mata tertutup plaaa





  Nexttt stop : Rumah nenek cocok. haha lawak je nama tapi tu la nama panggilannya.. mungkin sebab melatah dia yang kuat maka melekatlah nama dia hee.. BUdak-budak memang suka part tangga ni.. heheh.. apa yang best aku pun  tataw.






 nazim a. a.a penganting baru termengah mengah makan non stop dari rumah ke rumah hahaha.. jangan sakit perut sudah balik kang hahaha







Rumah nenek cocok ni, kuah kacang pun superbbb sebab dia katerer kot haha tukang masak heee.. memang best lah. syukur masih dapat rase masakan nenek nenek sekalian . alhamdulillah. Prob nye, iolss juga yang tak reti masak hahahaha.


Jam 3.30petang, Alhamdulillah settle round boleh balik rumah mak hee.. rehat kejap, lepas asar bergerak lah ke sebelah asben pulaa... ke keyel kitaaa







Di kepong pula, MIL dah siap sedia lauk malam untuk makan bersama.. tapi semua dah tak berbaju rayaa huhu.. perasan beraya bertukar menjadi biasa.hee.. kalo ikut aku nak je pakai satu hari smapi busuk hahahaha.. mandi pakai semula la hehe. ANyways , lain orang lain cara nya kan.. APa apa pun... enjoy makaann.. hikss







Kuah lontong, rendang dan ayam masak kicap menu wajib di sana.. Sedappp laa kan.. of cos hahah




...till then bye..




No comments:

Post a Comment

Feel free to drop by guys! :)