Wednesday, December 28, 2016

Ketiga - Part 2 (Berpantang sendiri)

#throwback ye

Kisahnya, lepas bersalin , aku bukan boleh discas dari hospital lagi...

Disebabkan ada diabetik semasa menagndung... maka aku kene tahan sehari lagi untuk cek apa yang patut..hee.. So faham fahamlah berpantang di hospital macam mana kan. Dengan nak urus bayi baru lahir.. dengan badan letih dan lemah , mood swing macam-macam..haha. Aku bedal je apa makanan disediakan oleh pihak hospital.. Mak pun bagi green light.. ye laa kan, dah lapo,makan je la apa ada tu.

Waktu kene tahan hospital, anak bujang ada Peperiksaan Akhir Tadika minggu tu , well , sorry Arsyad mama tak dapat teman ngajar and layan mesraa ( mood adelah sedey), tapi Allah Maha besar, ada pembantu datang teman mereka di rumah.....iaitu Mak su Adah !! Maka mak su la yang duk rajinn ulangkaji bersama-sama kamu.. ( ingat tu!.. besau nanti belanje dia haha).




Cikgu pun support diorang kirimkan gambar untuk aku yang kat spital tu, 



Diorg tolong amik gambar ini budak duk jawab pikse hehe..
 Thank you Teacher-teacher Gen Genuis.you guys rocks! heee



Kisah Berpantang




Yay gumbira dapat discas dari hospital... 
Selpie dulu... ahahaha


 Masa di awal hari berpantang , suami menemani di rumah , dia kan dapat cuti 7 hari ( pastu terkene pula tarikh dia apply cuti dari syif dia tu), terbaik la haha.. maka harap-harap tak ganggu syif kawan-kawan lain (yela dia selalu risau nak call back kawan kalo nak ganti syif dia.... tak suka nyusahkan orang dan tak sampai hati  katanya...huhu ).




Cak..


 Al - maklumlah berpantang sendiri , mak kebetolan tengah busy untuk persiapan kahwin adik a.k.a Mak su Adah .hee. So faham faham la..tak nak susahkan orang tu punya pasal, iols plan tak balik kampung berpantang ( mak pun suruh stay sana dulu, sebab rumah tengah reno),  maka kene la berpantang sendiri. kikih. Belasah la labu....

Berpantang sendiri kali ni , aku saje cube panggil confiment lady atau penjaga pantang dari shadira post natal , boleh rujuk web dia ye. . Pada hari ke 4 pantang, aku panggil confiment lady datang. Kita actually boleh pilih seawal mana nak diorg datang , and pilih pakej apa kita nak. Sila la kalian buat homework hehe... Doa , usaha , tawakal agar dapat Confiment Lady (CF Lady ) yang serasi dengan kita. Ada macam-macam confiment lady di luar sana , google je. siasat , tengok review orang and pilih lah.

Antara pakej aku suke survey and tanya diorang adalah ; ada rawatan tuam satu badan tak? kalo ada memang aku amek laa.. sebab syok oo tuam dengan batu panas satu badan depan belakang.. sampaii lentok. perghh... best untuk kesegaran badan , bagi aku laa.. heee


 Best betol CF Lady ni , tepat masa dah sampai.., sampai sampai je terus ke dapur, aku offer minum dia tolak sebab nak buatkan mandian herba aku heee.. siap periuk and jerang bagai.. 


Dah siap mandi , dia ready kan air mandian baby pula , sambil tu aku pergi la minum and isi perut kali kedua..hehe. Pastu, dia tolong jaga kan baby dan buka baju baby semua and baby pun siap untuk terjun ke kolam mandian dia hek hek hek...



 woot woot , masa tu baby adalah lembut dan leher lembik, so aku pun curi curi belajar cara nak pegang / mandi baby hahah.. (kan dahh kate spesis pelupa hahaaa)

 



 
belakang and all yeay!


 Baby pun diurutnyaaa.. memula nangis pastu diamm , hamboih suke lettew..hehe




Keringkan badan , pastu Dap dap pusat baby , letak telon sapu sana sini and pakai baju.
Yang aku suka, tak yah cakap sebab dia sendiri dah taw, tak letak bedak.(bedak kan tak sesuai untuk newborn... )



 
 Bedung jangan tak bedung kihkihkih



Baby dah siap, CF suruh aku nyusu baby , pastu dia pun ke dapur panaskan batu tuam sambil amil daun daun yang patut . Dan ready la aku untuk berurut dan bertuam/tungku .. Baby pula beri kerjasama tidooo time tu, haha. so 2jam juga laa berurut bagai dalam bilik sampai tertido iolss haha..


Lepas tu, CF trus ke dapur dan start masak ...


Cekap je wat keje.. heheh... baju smua siap tanya, nak saya uruskan? waaahhh.. 
verangan aku nak ada pembantu la camni hahaha



Diringkaskan, selama pakej 3 hari ni la menu menu iols.. makan nasi bertambah-tambah.. hehe yumss.






jemput makan..



nasi + ikan asam+sayur



Nasi + sayur + ikan masak tomato kot..tak ingat pula apa nama haha



Hari pantang lain, sendiri ke dapur la gamak nya hahaha
Bangun awal-awal siap siapkan bahan ... ada masa curi curi ke dapur, selesai masak baru lepak depan tv.. haha best duk rumah.. hahaha tapi tangan kaki gatal nak wat keje rumah..huwaaaaa


 SO yeah.. ni laa antara menu aku masa pantang.. layanss

Belasah je la






favourite salmon.. nyumsss







ntah hape rase ...masak sendri .. sendiri makan.. ahaha






melantak kikikj





seronok sangat dapat adik kew?




three




Bedung pun berjaya juga keluar tangan.. ee geget baru taw.




Ni saje amik kenangan, pantang pantang pun aku kene berulang ke spital/klinik sebab anak kene jaundice.... dari hari ke empat dan tiap-tiap hari pergi klinik sampi doktor kata ok. (actually semua anak kene jaundice and pengalaman sama je.. pantang pun kene keluar rumah sebab duk berulang ke klinik). Lepas pergi klinik sejam dua, trus beli je makanan hahaha.. xsempat de




Terima kasih kawan-kawan, sedara sedara, family yang bagi hadiah aww...susah susah je... hee



girlfriends yang datang terjah masa pantang.. haha thanks datang leh layan gossip sat



Orang jauh pun datang.. thanks singgah..!!


Oh ade cerita mase hari hari pantang , ada satu masa tu.. tiga orang dalam rumah demam.. suami, haziq and aisyah.. huhu.. dahle aku yang tak berapa nak sihat ni.. memang terpaksa kuatkan diri nak urus baby, pastu nak jaga yang demam demam tu ..Sp xde la berpantang sangat sebab iols kene kesana kemari buat juga laa keja rumah..hahah..  cabaran masa berpantang ye tak.. memang down je rase tak habes habes kau neh hahaha... 


Ade juge cerita lawak boleh kongis hahaha.. tengok celoteh si kakak ni.. aku perhatii jee , apa laa dia duk main.. rupe rupe nye.....


oo main anak patung biasa la kan






sekali...















HOi apa kah?>... dia jadikan elmo/anak patung baby kene bedung... adoiyai
...bahahaa.. macam macccamm la ko ni kakak oi.


Lepas ni semua kene buat sendiri hokay.. mama nak kene layan si kecik tu.. Nak wat camne, yang di sana nak perhatian lebih.. yang disini tetap dapat perhatian cuma lambat sikit je .. hahaha . Abes sape nak beri perhatian pada mama neh... huwaaaa..


So, bila hari ke 26 gittew.. dah ready nak balik seremban untuk kenduri adik pula..  Di sana pun urus sendiri laa.. haha sebab semua pun bizi persiapan perkahwinan adik.. haha berpantang pun kelaut ..hek hek hek..

Oklaa.. sekian..


spam kejap!

phew!..
 mari la meneruskan hari mendatang dengan penuh kesabaran (peringatan untuk diri ini). hiks!  



till then bye..



No comments:

Post a Comment

Feel free to drop by guys! :)